Roden novi slikarski ex tempore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bijeli funtanjanski trg kraj crkve Svetog Bernarda obojao se sinoc slikarskim platnima, s više od osamdeset ulja i akvarela uglavnom domacih autora od djecje dobi do punokrvnih profesionalaca. Na prvom organiziranom ex tempore likovnom natjecaju u Funtani nakon sedam dana stvaranja pobijedilo je tematsko ulje akademske slikarice Mirjane Matic. Drugonagradeni je Vedran Šilipetar, dok je treca nagrada dodijeljena slikarici Tei Paškov iz Rijeke.

Nije bilo lako odluciti se za najbolje medu najboljima na izložbi koja je pri prvom izdanju imala više prijavljenih od nekih tradicionalnih slicnih manifestacija, no dok su umjetnici šetali gradom, komisija u sastavu koordinatora Eugena Varzica, povjesnicara umjetnosti Marina Baldinija i direktorice TZ Funtana Ane Cehic Milohanovic išla je od slike do slike i svaku pažljivo komentirala.

Baldini je, osim kvalitetom slika, bio izuzetno zadovoljan lokacijom. Kako kaže, nijedna slika na ex tempore izložbi nece doci do izražaja ako prostor nije dobar, a funtanjanski trg pokazao se namjenskim mjestom za brojne buduce izložbe na otvorenom. Platnima je na kraju presudila sloboda izražaja, profesionalna tehnika i prikladnost teme dok su u poretku dominirale nijanse. (M. DAMJAN)

 


Podijeli: Facebook Twiter