Rode zaustavile obnovu kuce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoc dobroj volji Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, cijim je posredovanjem trebala biti financirana obnova jedne kuce u državnom vlasništvu u baranjskom mjestu Lucu, radovi nisu poceli zbog nesvakidašnjih razloga.

Na dimnjaku kuce u Ulici Marka Oreškovica su se, naime, smjestile rode, a buduci da je rijec o zašticenim pticama koje se ne smiju ometati dok imaju mlade, obnova ce cekati sve dok dugokljuna obitelj ne krene na put prema toplijim krajevima. Buduci stanari ce se, htjeli-ne htjeli, morati naoružati strpljenjem i sviti novo gnijezdo tek kad rode odu.



- Prošloga tjedna su me nazvali iz osjecke tvrtke koja je bila zadužena za obnovu kuce i priopcili da imaju problem - rode na vrhu dimnjaka, kaže nacelnik Opcine Petlovac Drago Dominic, napominjuci da je, nakon što je kontaktirao Zelene, nadležne službe, pa i Ministarstvo zaštite okoliša, odlucio stopirati radove.

Nitko nije mogao sa sigurnošcu reci u kojoj mjeri i kolika buka smeta zašticenim mladim rodama, kaže Dominic, tvrdeci da su nadležni iz Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva pogriješili jer prethodno nisu snimili teren pa nisu mogli znati da na kuci vec živi obitelj roda.

Rijec je, inace, o obnovi stambenog objekta u vlasništvu Republike Hrvatske, koji je namijenjen stambenom zbrinjavanju mlade obitelji. Buduci da je rijec o programu koji provodi nadležno ministarstvo, nije mogao reci koja ce se obitelj u njega useliti.


Podijeli: Facebook Twiter