Rode sve rjeđe slijeću na Buzeštinu

Gradski čelnici u posjetu obitelj Knežević (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Gradski čelnici u posjetu obitelj Knežević (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Rode nešto rjeđe slijeću na Buzeštinu nego prethodnih godina. Do početka prosinca rođeno je 37 beba, za razliku od lani kada ih je bilo 53, predlani 65, ili rekordne 2008. godine kada je u gradu sa oko 6.000 stanovnika, rođeno 75 beba. Rođenje svakog novog stanovnika doista je razlog za veselje pa su u povodu blagdana sv. Nikole gradonačelnik Siniša Žulić i njegova zamjenica Ana Pernić posjetili obitelj Knežević kojoj se u veljači rodilo peto dijete, malena Klara.

Mladoj obitelji uručili su prigodne poklone. Uz to, dobila je i redovnu naknadu koja se iz gradskog proračuna izdvaja za novorođenčad. Za prvo dijete to je 2.000 kuna, za drugo, treće i svako sljedeće dijete 2.500 kuna, odnosno za blizance, trojke, četvorke 3.000 kuna po djetetu. U ovogodišnjem gradskom proračunu za te je namjene osigurano 130.000 kuna.

- Rijetke su obitelji koje se u ovim vremenima odlučuju na petero i više djece tako da je s obzirom na malo lošiju demografsku sliku Buzeta, svako dijete dar ne samo obitelji nego gradu i sredini jer su djeca garancija budućnosti. U povodu sv. Nikole svake godine posjećujemo obitelji ili krajeve koji su specifični po broju rođene djece i ove je godine odabir pao na obitelj Knežević kod koje smo prvi, a nadam se ne i zadnji put, izjavio je gradonačelnik Siniša Žulić.

Obitelj Knežević jedina je koja je u ovoj godini dobila peto dijete na buzetskom području. Najstariji Adam ima 9 godina, slijedi 8- godišnji Mato, 4-godišnja Veronika, 2-godišnji Bartol i desetomjesečna Klara.

Kneževići su u Buzet došli prije devet godina, 33- godišnji Josip rodom iz Gundinaca djelatnik je Policijske postaje Buzet, a njegova supruga, vršnjakinja Ivana zaposlena je kao medicinska sestra u Domu za psihički bolesne odrasle osobe Motovun.

Kažu da brojna obitelj donosi i brojne probleme, no u obitelji Knežević sve funkcionira besprijekorno jer, kako ističu ponosni roditelji, sve se može kad se hoće. Supružnici i sami dolaze iz brojnih obitelji, Ivana dolazi iz obitelji sa četvero djece, dok Josip ima petero braće i sestara. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter