Rode se vracaju na sjever Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rode se ocito u vecem broju vracaju na sjever Istre. Na buzetskom, oprtaljskom i laniškom podrucju lani je rodeno 76 beba što je 17 više nego predlani. Recesija se na tom podrucju ocito najmanje osjeti, a najviše razloga za radost zbog demografskog plusa imaju u Buzetu - gdje je natalitet konacno krenuo uzlaznom linijom.

Lani je na buzetskom podrucju rodeno 65 mališana, što je za trinaest više nego predlani kada ih je bilo 52, pa se Buzet polako, ali sigurno približava brojci iz 2008. godine kada je rodeno rekordnih 75 beba. U prošlogodišnjoj su evidenciji djeca ciji su roditelji donijeli prijavu u Maticni ured. Postoji mala mogucnost da ce biti prijavljeno još koje dijete.

Kako bi ostvarili pravo na jednokratnu pomoc za novorodencad, roditelji su obvezni u resorni gradski odjel donijeti uvjerenje o prebivalištu djeteta. Buzet za prvo dijete u obitelji dodjeljuje 2.000 proracunskih kuna, za drugo i svako sljedece 2.500, a za blizance 3.000 po djetetu.

Obitelji se u ova krizna vremena teško odlucuju na više djece. Naknade za novorodencad kojima jedinice lokane samouprave vec tradicionalno daruju mlade obitelji nisu same po sebi poseban poticaj, ali barem malo olakšavaju troškove koje imaju dolaskom prinove. Zanimljivo je da se lani cak deset obitelji odlucilo na trece dijete, za razliku od predlani kada nije bilo niti jedne takve obitelji. Niti jedna buzetska obitelj nije dobila cetvrto dijete, ali je zato jedna dobila peto dijete.

Razloga za zadovoljstvo imaju i u oprtaljskoj opcini gdje je lani rodeno deset beba, dvostruko više nego predlani kada ih je bilo pet. Naknada za novorodencad iznosi 3.700 kuna, a uvedena je prije šest godina kao jedna od simbolicnih mjera kojima se želi zadržati mlade u rodnom kraju. Po zadnjem popisu oprtaljsko podrucje broji 861 stanovnika.

Rode su u širokom luku zaobišle tek lanišku opcinu u kojoj živi svega 327 stanovnika. Lani je na krajnjem sjeveru rodena tek jedna beba cijim je roditeljima isplacena proracunska naknada za novorodencad u iznosu od 4.000 kuna.
(G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter