Rode se nakratko odmorile nedaleko od Buzeta

Rode izazvale zanimanje Buzećana (N. PIUTTI)
Rode izazvale zanimanje Buzećana (N. PIUTTI)

Čak ni najstariji Buzećani ne pamte da su rode ikada sletjele na buzetsko područje, a čak osam izbrojali su ih iznenađeni mještani Štrpeda u ranim jutarnjim satima na livadi uz samu državnu cestu koja iz Buzeta preko Štrpeda vodi prema graničnom prijelazu Požane.

- Pojava roda nije uobičajena za ovaj dio Hrvatske, rekla nam je Dijana Župan, voditeljica stručne službe u Javnoj ustanovi Park prirode Učka, koju smo zamolili za komentar. U Parku prirode Učka redovito obavljaju monitoring. Praćenje jesenske seobe ptica i prstenovanje radi istraživanja njihove migracije akcija je koja se provodi već desetak godina, pa ipak na području Učke nikada do sada nisu vidjeli rodu, čak niti u preletu.

Rode su ptice selice, na jesen odlaze na jug, zimuju u Africi, najčešće koriste dva smjera, jedan dio ide preko Gibraltara, a drugi preko Bospora i na tom svom dugom putu ponekad prolaze preko osam tisuća kilometara. Sa zimovanja se vraćaju već u veljači i ožujku i sada su pri kraju povratka u svoja gnijezda u Hrvatskoj gdje se gnijezde u nizinskoj Hrvatskoj i ondje ostaju sve do jeseni.

Udruga BIOM i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode (HDZPP), ove su godine bijelu rodu (Ciconia ciconia) proglasili pticom godine. Rode su simbol očuvanih prirodnih i doprirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost potvrda je života u zdravom okolišu. Stoga se stanje bijelih roda pažljivo prati, ne samo u Hrvatskoj već u cijeloj Europi. Iako joj je populacija u Hrvatskoj još stabilna, potrebno je osvijestiti vrijednost bijele rode kako bi se izbjegla negativna iskustva zapadnoeuropskih zemalja gdje je u prošlosti,zbog neodrživog razvoja, značajno opao broj ovih prepoznatljivih ptica.

Tijekom ove godine u cijeloj Europi provodi se 7. Međunarodno prebrojavanje bijele rode kojeg u Hrvatskoj koordiniraju udruge BIOM (BirdLife u Hrvatskoj) i HDZPP, u suradnji s Državnim zavodom za zaštitu prirode, javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim područjima i drugim nevladinim udrugama, te uz podršku njemačke organizacije za zaštitu ptica i prirode "NABU". (G. ČALIĆ ŠVERKO


Podijeli: Facebook Twiter