Rod, odnos, uloga, bit žene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U inspirativnom prostoru vodnjanske Kreativne kuce Roberte Weissman Nagy sinoc je, nakon doduše 40-minutnog zakašnjenja, otvoren cetvrti ciklus iz projekta "Adamovo rebro".

Rijec je o projektu koji je 2009. godine nastao na inicijativu Weissman Nagy, a s ciljem angažiranog poticanja na razmišljanje o ženama. Svojim su, mahom razlicitim rukopisima, u Kreativnoj kuci ovaj put prisutne: Lira Kay, Solidea Guerra, Gabriela Boros, Božica Radenovic, Zlata Tomljenovic, Izabela Peculic, Danica Mrakacic, Emma Santini Smith, Alexandra Rotar, Kristina Buic, Mirjana Konta i Slavica Marin.

Ono što smo željele postici ovom izložbom je proširiti vidike o pitanjima žene, rekla je Weissman Nagy, posebno izdvojivši doprinos Lire Kay, francuske umjetnice, kustosice i voditeljice Marseille Project Galleryja koja se predstavlja kratkim videom pod nazivom "Self Portait".

Uz njen rad, koji se nalazi u kutku prizemlja Kreativne kuce, posjetitelji imaju prilike vidjeti murale, videa, skulpture, kombinirane tehnike (od fotografija do šivanih objekata), pa i poruke o vlastitom identitetu. Propitkivanje roda, muško- ženskih odnosa, društvenih uloga i normi, osjecaja i životnih esencija na dva se kata atraktivno provlace na vješto izabranim prostornim površinama, okvirima.

Detalji jasnih i izravnih promišljanja o ženi i ženskom lako nalaze put do svakog promatraca, a preksinoc ih je bilo u lijepom broju u vodnjanskoj Kreativnoj kuci. "Adamovo rebro" ondje se prikazuje do 25. srpnja, a svoja je prijašnja izdanja imalo u galeriji pulskog Multimedijalnog centra Luka, rijeckom Klubu umjetnika na Sušaku te umaškoj galeriji Marin.


Podijeli: Facebook Twiter