Rockwoolu utrostručena komunalna naknada

Rockwool Adriatic tvornicu ima u pićanskoj poduzetničkoj zoni (arhiva)
Rockwool Adriatic tvornicu ima u pićanskoj poduzetničkoj zoni (arhiva)

Vijeće Općine Pićan na sjednici održanoj u petak izglasalo je povećanje boda komunalne naknade s jedne na tri kune po četvornom metru, što znači da će Općina od Tvornice kamene vune Rockwool Adriatic umjesto dosadašnjih milijun i 910 tisuća kuna godišnje uprihoditi 5 milijuna i 730 tisuća kuna.

Slijedom toga će prijedlog općinskog proračuna za 2013. godinu, čiji je nacrt na sjednici razmotren u visini od 10 milijuna i 983 tisuće kuna, u svom sljedećem pojavljivanju na dnevnom redu iznositi 14 milijuna kuna.

Kako rasporediti "višak" od 3,82 milijuna kuna bit će glavni predmet rasprave, pri čemu vijećnici trebaju voditi računa i o tome da bi sudski troškovi, ako Općina izgubi tužbu protiv Rockwoola, mogli iznositi i do milijun kuna.

Donijeti su i novi koeficijenti komunalne naknade pa ona po svim zonama, osim u prvoj, Poduzetničkoj zoni Pićan - Jug u kojoj se trenutačno nalazi samo Rockwool, ostaje na sadašnjoj visini. Prva zona zadržala je koeficijent jedan, drugoj zoni, starom dijelu Poduzetničke zone, tj. nekadašnjem TKP-u, smanjen je na 0,07, trećoj zoni dodijeljen je koeficijent 0,05, četvrtoj 0,04, a 0,05  infrastrukturno najslabije opremljenoj, petoj zoni.

Rockwoolom će se Pićanci intenzivnije baviti cijeloga prosinca jer je za 4. toga mjeseca najavljeno otvaranje jednomjesečne javne rasprave o zahtjevu za utvrđivanje objedinjenih uvjeta zaštite okoliša i tehničko-tehnološkom rješenju postojećeg postrojenja tvrtke Rockwool Adriatic. Organizira je Upravni odjel za održivi razvoj Istarske županije na temelju odluke Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Građani će dokumentaciju moći proučiti u zgradi Općine, a javno izlaganje, koje će održati njen izrađivač, tvrtka Dvokut Ecro iz Zagreba, zakazano je za 12. prosinca. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter