Rockwoolu uporabna dozvola

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potpicanska tvornica danskog proizvodaca kamene vune Rockwool dobila je, sedam godina nakon dolaska u Hrvatsku, uporabnu dozvolu koju joj je, nakon tehnickog pregleda zakljucenog krajem ožujka, izdalo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uredenja.

- Taj dokument, koji ce nam osigurati stabilan rad i proizvodnju te pridonijeti pozitivnom imidžu, još je jedna potvrda da tvornica radi sukladno zakonima i propisima, poštujuci visoke standarde zaštite ljudskog zdravlja i okoliša, komentar je iz tvrtkina priopcenja Andelke Toto-Ormuž, voditeljice korporativnih poslova.

Greenfield investicija teška preko 100 milijuna eura, podsjetimo, višegodišnji je kamen spoticanja i vruci politicki krumpir: popracena je demonstracijama dijela mještana uvjerenih da je dimnjak tvornice po njih poguban, tvrdnjama o promašenoj lokaciji i dimom zagušenoj dolini - Lugu, sudskim procesima za prosvjednike zbog remecenja javnog reda i mira...

Nedavno su, usto, na Trgovackom sudu u Pazinu odbijeni zahtjevi iz tužbe Opcine Pican protiv Rockwoola zbog onecišcenja okoliša i zdravlja ljudi - lokalna samouprava tražila je od tvrtke 15 milijuna kuna za naknadu štete te ugradnju dodatnih procistaca i filtra.

Iz Rockwoola se, pak, sve vrijeme pokusnog rada njihovog pogona pozivaju na rezultate brojnih inspekcijskih nadzora i vrijednosti s mjernih postaja, "koji pokazuju da je zrak u okolici najviše kategorije".

- Rockwoolova investicija neupitno pridonosi gospodarskom razvoju Hrvatske, jer predstavlja model izlaska iz krize, porucuju iz tvrtke.

Ivan Frankovic, nacelnik Picna, zatecen je odnosom resornog ministarstva prema Opcini.

- Da budem iskren, teško mi je išta komentirati jer sam za dobivenu dozvolu tvornice doznao iz medija. Mogli su nas iz ministarstva barem pravodobno službeno obavijestiti, izjavio nam je Frankovic.

Napominje da ce Opcinsko vijece vrlo skoro, cim službeno zaprimi cjelovitu presudu u tužbi protiv Rockwoola odluciti hoce li se žaliti.

- Nije nam cilj zatvaranje tvrtki, nego rješavanje problema onecišcenje zraka, za što imamo dokaze - medicinske nalaze, mjerenja vode i zraka, priložene u tužbi, koje sud, medutim, nije prihvatio. Treba ipak razmišljati o gradanima. Nije u redu da se trujemo na racun necije dobiti, zakljucio je Frankovic.

Naša zemlja: Za sve je kriv Stjepan Mesic

- Poznati su moji stavovi uz rad Rockwoolove tvornice, a javno iznošenje razmišljanja moju rodbinu i prijatelje vodi na sud. Cemu sve to?, kratko nam je porucila Matilda Ilic iz ekološke udruge Naša zemlja, ciji su clanovi najcešce progovarali o problematici vezanoj uz tvornicu kamene vune.

- Tvornica je dobila uporabnu dozvolu - to ne znaci da poštuje pozitivne zakone Republike Hrvatske, vec je njeno ishodovanje rezultat "dobro srocenog" sporazuma bivšeg predsjednika države Stjepana Mesica s Kraljevinom Danskom o poticanju ulaganja i suradnji.

Da je kojim slucajem Rockwoolova investicija onemogucena, Hrvatska bi zbog toga morala placati ogromne penale. Za takve sporazume, medutim, nitko ne snosi odgovornost, dodala je Ilic.


Podijeli: Facebook Twiter