Rockwoolu okolišna dozvola na pet godina

Tvornica Rockwool (S. M.)
Tvornica Rockwool (S. M.)

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode izdalo je okolišnu dozvolu tvornici kamene vune Rockwool u Potpićnu na rok od pet godina. Dozvola potvrđuje da je postrojenje usklađeno s direktivom Europske unije, kojoj je cilj sprečavanje i kontrola onečišćenja od industrijskih i poljoprivrednih aktivnosti.

U postupku procjene utjecaja na okoliš propitivale su se mjere zaštite tla, zraka i voda u okviru najboljih raspoloživih tehnika. Dozvola podrazumijeva i brojne radne te organizacijske mjere, takozvanu dobru praksu u radu.

U Hrvatskoj, ulaskom u EU, rješenje o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša, kako glasi službeni naziv dozvole, mora ishodovati oko 200 postrojenja.

Izdavanju važnog dokumenta prethodio je izvještaj ministarstva o javnoj raspravi, kada su primjedbe i prijedloge dostavili Općina Pićan, županijski Upravni odjel za održivi razvoj, ekološke udruge, Akcija mladih te nekolicina građana.

Ministarstvo u izvještaju navodi da se primjedbe građana o onečišćenju zraka u općini Pićan teškim metalima, posebno talijem, ne mogu povezati s radom tvornice kamene vune. Zrak u Pićnu je tijekom dvije godine bio svrstan u drugu kategoriju (umjereno onečišćenje), no uzrok/izvor do danas nije utvrđen.

- Emisije i granične vrijednosti pokazatelja emisija u zrak i tlo, uključujući i mirise, u skladu su s nacionalnim propisima, usklađenim s onima Europske unije te referentnim dokumentima o najboljim raspoloživim tehnikama, piše u izvještaju.

Opravdanim su, međutim, ocjenjena traženja javnosti da se granične vrijednosti emisija iz Rockwoolovog postrojenja usklade s aktualnim Referentnim dokumentom najboljih raspoloživih tehnika. Radi se o smanjenju graničnih vrijednosti za sumporovodik, praškaste tvari, formaldehid, amonijak, fenole, hlapive organske spojeve i amnine. (Igor RADIĆ)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter