Rockwoolu naknadno amenovani poticaji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premda je tvornica kamene vune Rockwool Adriatica još tijekom 2004. i 2005. godine dobila državne potpore od gotovo 18 milijuna kuna, one su službeno odobrene tek nedavno, tocnije na zadnjoj sjednici Vijeca za zaštitu tržišnog natjecanja, održanoj predzadnjeg dana prošle godine.

Na toj je sjednici Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja donijela odluku o naknadnom odobrenju državnih potpora dodijeljenih tvornici za gradnju u picanskoj opcini. Po rijecima nacelnice Odjela za bilateralnu, multilateralnu suradnju i pravo EU-a Mirte Kapural, rijec je o potporama koje su dodijeljene bez prethodnog odobrenja ove agencije.

U postupku koji je pokrenula agencija ustanovljeno je da se radi o nešto manje od 18 milijuna kuna poticajnih sredstava dodijeljenih tvornici za ulaganje u Hrvatskoj. Naime, potpore su davane u obliku carinskih i poreznih olakšica koje je odobrilo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva te u obliku oslobodenja od placanja naknade za prikljucenje na sustav opskrbe pitkom vodom te naknada za komunalni doprinos, što je temeljem svojih odluka odobrilo picansko Opcinsko vijece.

U priopcenju Vijeca za zaštitu tržišnog natjecanja navodi se da je AZTN uz pomoc sudskog vještaka utvrdio da su potpore sadržane i u cijeni po kojoj je Rockwool Adriatic 2005. od Opcine Pican kupio zemljište za gradnju tvornice, a koja je po procjeni vještaka bila za oko 4 milijuna kuna niža od tada važece tržišne cijene.

Takoder, u postupku je utvrdena i visina porezne olakšice koju poduzetnik ima pravo iskoristiti do 31. prosinca 2015., a koju mu je takoder odobrilo Ministarstvo gospodarstva.

- Premda se ovdje radi o potporama koje su dodijeljene bez odobrenja AZTN-a, dakle suprotno Zakonu o državnim potporama, tijekom postupka utvrdivanja davatelja, visine i namjene dodijeljenih potpora utvrdeno je da je rijec o potporama za pocetna ulaganja koje su sukladne pravilima za dodjelu regionalnih potpora u Republici Hrvatskoj.

Drugim rijecima, AZTN je utvrdio da su potpore u obliku poreznih i carinskih povlastica, kupnje zemljišta po cijeni nižoj od tržišne, oslobodenja od placanja naknada za prikljucenje na sustav opskrbe pitkom vodom i komunalni doprinos kako po namjeni, tako i po visini odnosno intenzitetu potpore, dopuštene sukladno pravilima za regionalne državne potpore iz Uredbe o državnim potporama, a koja je bila na snazi u vrijeme dodjele Rockwoolu, kao i pravilima Europske unije, pojašnjava Kapural.

Dodala je da su zato naknadno odobrene potpore Rockwoolu te da je AZTN utvrdio da je rijec o potporama za pocetna ulaganja koje su sukladne pravilima za dodjelu regionalnih potpora u Republici Hrvatskoj. Iako su potpore, kao što se i dokazalo, davane suprotno Zakonu o državnim potporama, ali su ipak dopuštene, teško je ne primijetiti da su resorno ministarstvo i Opcina Pican to cinili na svoju ruku i bez odobrenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

S obzirom na to da potpore tvornici nisu nikakva tajna, nejasno je zašto je tek nakon pet, odnosno šest godina reagirala nadležna agencija, naknadno amenujuci ono što je vec odavno bilo odobreno. (D. BAŠIC-PALKOVIC)

Ružic: Država odobrila nagodbu, odobrenje nije trebalo

Kako to da Opcina Pican o danim poticajima nije izvijestila nadležnu Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja, pitali smo Branka Ružica koji je u to vrijeme obnašao dužnost opcinskog nacelnika. On pak tvrdi da ni Opcina ni ministarstvo nisu imali nikakvu obvezu izvijestiti agenciju.


- Rockwool je došao u Hrvatsku, a temeljem Zakona o poticanju ulaganja Opcina je dobila odobrenje Vlade da im se zemljište proda slobodnom nagodbom. Zemljište na kojem je sagradena tvornica Opcina je kupila od privatnih vlasnika, a to je zemljište potom po istoj cijeni prodano Rockwoolu, s tim da je tvornici prodan i dio opcinskog zemljišta, kazao je Ružic.

Naglasio je da je i ministarstvo u skladu sa Zakonom o poticanju ulaganja tvornici davalo olakšice te da su i Opcina i ministarstvo u tom slucaju cisti pred zakonom.


Podijeli: Facebook Twiter