Rockwoolski prosvjednici oslobodeni optužbi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ponedjeljak su optužbi oslobodena petorica prosvjednika protiv Rockwoola prijavljena Prekršajnom sudu, jedan zbog organiziranja neprijavljenih prosvjeda, a cetvorica zbog remecenja javnog reda i mira. Presudu je u 13 sati u Labinu izrekla sutkinja Lorena Francula Marinovic.

Petorica gradana bila su optužena zbog prosvjeda koji se 8. listopada 2009. godine odigrao ispred Tvornice kamene vune u Industrijskoj zoni Pican – Jug i potom u obližnjem Potpicnu. Adrijano Šumberac iz Picna tužen je zbog organizacije tih skupova bez prethodnog prijavljivanja MUP-u, a njegovi sumještani Otavio Marcac i Vlado Krpan te Admir Kešetovic i Mladen Rovis iz Potpicna zbog remecenja javnog reda i mira rucnim sirenama za uzbunjivanje tijekom održavanja prosvjeda.

Optuženi su iskoristili zakonsku mogucnost da se ne pojave na izricanju presude, a na sudu je bio prisutan Dubravko Zeljko, jedan od njehovih odvjetnika.



- Zadovoljni smo presudom jer sud nije dozvolio da njime manipuliraju i pokazao je samostalnost u odlucivanju. Ocekivali smo ovakav ishod vec zbog cinjenice da se pisani podnesak, koji je podnijela glasnogovornica Rockwoola Andelka Toto Ormuž i optužni prijedlog, koji je podnio MUP, ne podudaraju. Navodenje cinjenica koje se, zapravo, nisu desile, a koje bi mogle ici na štetu optuženika, opasno je za demokraciju. Policija ne smije zloupotrebljavati svoju ulogu, nego štititi interese gradana, a ne samo krupnog kapitala, izjavio je Zeljko.

- Rockwool u ovom sudskom postupku nije bio stranka, prema tome ne želimo komentirati ishod. To je pitanje za MUP koji je podnio tužbu zbog remecenja javnog reda i mira, odgovorio je na naš upit e-mailom direktor Rockwoola Marco Boi.

Optuženi su na dosadašnjim rocištima redovito imali potporu ostalih prosvjednika ispred zgrade suda, ali izricanje presude sacekalo je samo cetvero njih.


Podijeli: Facebook Twiter