Rockwool radi, ekolozi utihnuli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tvornica kamene vune Rockwool Adriatica radi - iz dimnjaka izlazi dim, a iz tvornickog kruga kamioni. Ni jedno ni drugo ne bi smjelo biti moguce zbog dva razloga: jer tvornica nema uporabnu dozvolu i jer je makadamsku pristupnu cestu Opcina Pican trebala prije dva mjeseca zatrpati.

- Rockwool je ispunio sve zahtjeve koji su pred nas postavljeni da bismo dobili uporabnu dozvolu. Radimo prema najvišim ekološkim standardima, a to najbolje potvrduju uredni nalazi gotovo trideset inspekcijskih nadzora u proteklih godinu dana. Nedostaje nam jedino nešto što nije u našoj nadležnosti, a to je asfaltirana pristupna cesta do tvornice. Ali, vjerujemo da ce i to biti uskoro riješeno, kaže glasnogovornica Andelka Toto-Ormuž.

Dok Uprava Rockwoola tvrdi da su sve emisije štetnih tvari ispod zakonski dozvoljenih i da svaku novu europsku direktivu o zaštiti okoliša poštuju odmah, premda postoje i rokovi za prilagodbu, dotle u Opcini kažu da im se svakodnevno javljaju mještani žaleci se na dim iz te tvornice.

Pronaci sugovornika o tome u blizini tvornice bilo je lako, ali fotografirati se nije htio nitko.

- Meni brat radi u tvornici, pa ne bih javno istupao, kaže jedan.

- Ja sam u sportu, a oni su nam sponzori. Znate kako je danas, svatko traži sponzora, kaže drugi.

Istaknuti clanovi ekoloških udruga odgovorili su nam da nam nemaju što reci, osim onoga što su vec toliko puta isticali. Kriticari ce im predbaciti da su postali tihi jer su ušli u strukture opcinskih vlasti pa im prosvjedovanje više nije od primarnog interesa. Jedino je labinska ekološka udruga Pineta za kakvu-takvu akciju: nedavno je uz cestu Labin - Tunel Ucka, kod skretanja za Kršan, postavila transparent na kojem piše "grob do groba roda moga". (R. SELAN)

VIŠE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD 3. KOLOVOZA

 

 


Podijeli: Facebook Twiter