Rockwool: Ostajemo u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tehnicki direktor Marco Boi u intervjuu za Glas Istre govori o problemima s kojima se suocava danska tvornica Rockwool Adriatic u Picnu. Prenosimo dijelove tog intervjua:

- Na ciji je poziv Rockwool Adriatic stigao u Istru?
- Kada smo tražili mjesto za izgradnju tvornice zanimala nas je prihvatljiva makrolokacija. Na samom pocetku razmatrali smo nekoliko lokacija, izmedu ostalog i u Sloveniji. No, uskoro je iz Hrvatske stigao prijedlog lokacije u Picnu, gdje se danas i nalazimo. U to smo vrijeme imali snažnu i cvrstu potporu sa svih politickih razina, od lokalne i regionalne vlasti te Istarske razvojne agencije do hrvatske Vlade i ministra gospodarstva. Konkretno, upravo su te politicke razine bile itekako zainteresirane za naš dolazak.

- Možete li nam otkriti imena i prezimena osoba s kojima ste razgovarali vezano uz dolazak tvornice u Istru?
- Naravno, jer cijeli je postupak bio transparentan. To su prije svega bili dogovori s ministrom gospodarstva Brankom Vukelicem i predstavnicima državne Agencije za promicanje izvoza i ulaganja. Razgovarali smo i s predstavnicima lokalne i regionalne vlasti, tadašnjim nacelnikom Opcine Pican Brankom Ružicem. Naravno, veliku ulogu je imao i istarski župan Ivan Jakovcic. Aktivno je sudjelovao tadašnji direktor Istarske razvojne agencije (IDA) Boris Miletic, kojeg je kasnije zamijenio Darko Lorencin. Svi su bili podjednako zainteresirani za mogucnost našeg investiranja u Hrvatskoj i svi su pokazivali dobru volju vezano uz Rockwoolov dolazak u Istru.

- Kako komentirate ociti obrat situacije, osobito kad je rijec o lokalnoj vlasti i današnjem stavu Županije o tvornici?
- Teško mi je to shvatiti. Mi se i dalje držimo i držat cemo se slova zakona i dogovora koji smo sklopili prije zapocinjanja investicije. Potpuno mi je nerazumljiv županov današnji stav. Naravno, svatko je odgovoran za svoje stavove. Poštujemo sve norme i propise i cijelo smo vrijeme pod velikom kontrolom nadležnih ministarstava. Inspekcijski nalazi nebrojeno su puta pokazali da tvornica radi u skladu sa svim propisima. Po meni, to tako treba i funkcionirati. Ako se nešto dogovoriš i obvežeš da ceš poštivati zakone zemlje u koju dolaziš, tada ocekuješ da dogovor poštuje i druga strana. Mi smo pokazali da dogovor poštujemo.

- Jeste li požalili što ste došli u Istru i što tvornicu niste izgradili u Sloveniji?
- Ne, nikada. S optimizmom gledamo u daljnju buducnost. Trebamo gledati naprijed, biti pozitivni i pokušati riješiti probleme i situaciju u kojoj se nalazimo. Radimo na tome da se situacija što prije normalizira.

- Neki osporavaju podatke do kojih se dolazi putem tih mjernih stanica. Jesu li oni relevantni i što pokazuju?
- Podatke prikupljaju i analiziraju dvije ovlaštene ustanove. To su županijski Zavod za javno zdravstvo i Institut za medicinska istraživanja iz Zagreba. Mjerenja i sve vrijednosti jasan su dokaz da je zrak prve kvalitete. Upravo ti rezultati najbolje govore da tvornica ne zagaduje okoliš. Mjerenja se obavljaju po svjetski priznatim normama. Stoga je apsurdno tvrditi da nisu mjerodavna, jer u tom slucaju nijedno mjerenje u svijetu nije mjerodavno.

- Tužili ste predsjednika Zelene stranke-zelene alternative Josipa Antona Rupnika zbog klevete i prije nekog vremena dobili taj sudski spor. Jeste li i u drugim zemljama pokretali slicne postupke?
- Ne. Koliko znam, to je bilo prvi put da je tvornica pokrenula tužbu. U mnogim zemljama dobro suradujemo s ekološkim udrugama i pokretima jer smo na istoj strani u mnogim stvarima. Unatoc brojnim pokušajima i inzistiranju da razgovaramo s gospodinom Rupnikom, on jednostavno nije prihvacao poziv da posjeti tvornicu niti je želio razgovarati...Odšteta koju smo tražili bila je simbolicna, a iduci put, ako do toga dode, tražit cemo realnu odštetu, jer svi moraju odgovarati i snositi posljedice za izgovorene laži.

- Gdje završava otpad iz tvornice?
- Što se tice otpada, dostigli smo san mnogih drugih industrija. Naime, mi zapravo nemamo otpad u proizvodnji. Primjerice, kamena vuna koja ne zadovoljava prvu kvalitetu usitnjava se. Potom se koristi za izradu briketa u Istarskoj ciglani Cerovlje, koje onda ponovno koristimo u proizvodnom procesu. Isto tako, šljaka iz naše kupolne peci može se koristiti kao sloj prilikom izrade cesta. U slucaju da imamo kemikalije koje trebamo zbrinuti, imamo dogovor s ovlaštenim tvrtkama koje s takvim otpadom postupaju kako zakon nalaže.

- Lani je Rockwool Danska u Rockwool Adriatic uložio 168 milijuna kuna. Možete li navesti u što ste uložili ili iskoristili ta sredstva?
- Poznato nam je da je naša dokapitalizacija bila najveca u Istri prošle godine. Rockwool je tvrtka koja uvijek iznova ulaže u svoje tvornice, a planiramo to ciniti i ubuduce. To je jedan od razloga zašto gospodarstvo Istre i Hrvatske profitira od našeg rada i zato smo mi bitan igrac.

- Znaci li to da Rockwool ostaje u Istri?
- Bez sumnje, ne namjeravamo otici. Svaki dan dokazujemo da su u krivu svi oni koji putem dramaticne propagande i bez ikakvih dokaza govore da zagadujemo okoliš. Nitko nikada nije predocio niti jedan dokaz tomu.

- Istarska županija nedavno je prikupila brojne podatke i analize o utjecaju tvornice na zdravlje i okoliš. Što su ti podaci pokazali?
- Svi podaci idu u našu korist pa se nadam da oni nece ostati u necijoj ladici i da ce uskoro biti prezentirani javnosti. Zapravo, jako sam iznenaden što još nisu predstavljeni, s obzirom da su prikupljeni prije nekoliko mjeseci.


Podijeli: Facebook Twiter