Rockwool okrenuo plocu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Okrenuta je nova stranica u komunikaciji izmedu tvornice kamene vune Rockwoola i Sindikata Istre i Kvarnera", sažetak je jucerašnjeg priopcenja koje potpisuje Uprava tvornice i voditeljica ureda SIK-a Marina Cvitic, a u kojem se tvrdi da su se obje strane složile kako dosadašnja suradnja socijalnih partnera nije bila adekvatna te da krecu novim putem koji ce se temeljiti na medusobnom povjerenju.

Buduci da je SIK-a donedavno zahtijevao smjenu Uprave i organizirao štrajk upozorenja javno prozivajuci ovu dansku kompaniju da krši radnicka prava, šikanira i otpušta radnika, ovo priopcenje itekako cudi. Predsjednik SIK-a Bruno Bulic je prije par mjeseci za Rockwool imao samo teške rijeci . Tvornicu kamene vune nazvao je "društveno neodgovornom kompanijom koja misli da je došla u neku primitivnu sredinu u kojoj ne mora poštivati zakone" te je tvrdio da je netko debelo podmicen pa uprava može raditi što ju je volja.

- Ovakvu aroganciju dosad nismo vidjeli kod nijednog poslodavca, kazao je tada Bruno Bulic kojeg smo pitali da pojasni što se promijenilo u odnosu prema radnicima.

- Ne znam što se dogodilo, i sam sam ostao iznenaden. Pozvali su nas na razgovor i prihvatili zahtjev sindikata da se pristupi kolektivnom pregovaranju i cak su otišli korak dalje najavivši da ce se kolektivni ugovor poceti primjenjivati od 1. sijecnja, a što znaci da se vec na jesen treba krenuti s pregovorima, veli Bulic.

SIK je još pocetkom studenog prošle godine pokrenuo inicijativu da se pravilnik o radu, koji osigurava tek minimum radnickih prava, zamijeni kolektivnim ugovorom. U nekoliko su navrata upozoravali da su dosad sklapani pojedinacni ugovori te da se za ista radna mjesta s istim uvjetima rada daju razlicite place, cime se stvara diskriminacija radnika.

Na upit što ce biti s osam radnika koji su ostali bez posla, a zbog cega je SIK prije mjesec dana sazvao konferenciju za novinare optuživši Rockwool da je iz revanšizma otpustio upravo clanove sindikata, Bulic je odgovorio da Uprava tvornice obecala ispitati razloge ne produživanja ugovora o radu i o tome izvijestiti sindikat.

- Bitno je da smo poceli komunicirati, a drago nam je što proizvodnja ide svojim tokom. Naš je cilj dugorocno ocuvati, odnosno poboljšati prava svih zaposlenih, zalažemo se za opstanak tvornice i svakog radnog mjesta u njoj, za pravedne place radnika i što bolje uvjete rada, naravno uz poštivanje svih propisa. Što se tice ekoloških regulativa mi kao sindikat u to necemo ulaziti, na nama je da radimo na zaštiti prava radnika, veli predsjednik SIK-a.

U priopcenju se navodi se da je na nedavno održanom sastanku dogovoreno da ce Rockwool u rujnu predstaviti prijedlog kolektivnog ugovora, s obzirom da je onaj koji je predložen od strane sindikata za poslodavca nije bio prihvatljiv u takvom obimu, a finalna bi se verzija dogovorila do konca godine. Raspravljalo se i o mogucnosti pretvaranja ugovora na odredeno vrijeme u ugovore na neodredeno. Istaknuto je i da su rezultati poslovanja još uvijek negativni, iako se u posljednjih mjesec dana situacija poboljšava zbog rasta potražnje za kamenom vunom.

- Cilj nam je isti, a to je dobrobit radnika i radni uvjeti na visokoj razini. Vjerujemo da je upravo ovaj sastanak pocetak novog zajednickog puta kojim smo krenuli, rekao je Alberto Petro, direktor ljudskih potencijala i financija.

Saznajemo da je sastanak održan još 28. srpnja pa je ostalo nejasno zbog cega su u Upravi tvornice tek sada odlucili izaci u javnost s postignutim dogovorom.


Podijeli: Facebook Twiter