Rockwool ne šteti zdravlju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ni dva mjeseca nakon što je dovršena studija o utjecaju tvornice kamene vune Rockwool Adriatic, koju je još lani pocelo izradivati nadležno županijsko povjerenstvo za pracenje utjecaja rada tvornice na okoliš i zdravlje ljudi, studija još nije službeno predstavljena javnosti.

U nekoliko smo navrata od predsjednika nadležnog povjerenstva Josipa Zidarica pokušavali doci do objedinjenog županijskog dokumenta koji bi trebao prikazati utjecaj tvornice, no - iako je dokument gotov i premda je Županija sve prikupljene podatke i informacije nadležnih institucija dobila još u studenom prošle godine - prezentaciju o Rockwoolu javnost još nije docekala. U nekoliko navrata Zidaric se pravdao da studija ne može van dok je ne amenuje župan Ivan Jakovcic, pa stoga ni kao prvi covjek povjerenstva ne smije komentirati njen sadržaj.

Do studije smo došli neslužbenim putem, a u njoj su prikazana izvješca i zakljucci mjerodavnih institucija poput zagrebackog Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, županijskog Zavoda za javno zdravstvo, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Ministarstva zaštite okoliša i Inspekcije zaštite okoliša u Istarskoj županiji o pozivima gradana koji su se žalili na rad tvornice, kao i izvještaj labinske ispostave Istarskih domova zdravlja.

Studijom je pracen rad tvornice od kolovoza 2008. do prosinca prošle godine. Tijekom godinu dana evidentirano je 500 poziva gradana koji su se žalili uglavnom na neugodne i iritirajuce mirise koji uzrokuju kašalj i suzenje ociju.

U izvještaju županijskog Zavoda za javno zdravstvo navodi se da od kolovoza 2008. do kolovoza prošle godine ne raspolaže podacima o broju oboljenja respiratornog sustava. Podaci se odnose na tri ordinacije obiteljske medicine u Opcini Kršan te se navodi da je u 2008. prikazano 2.606 ukupno oboljelih od akutnih i kronicnih respiratornih oboljenja, odnosno 1.935 akutnih respiratornih oboljenja.

"Broj ukupno oboljelih od respiratornih bolesti, kao i broj akutnih respiratornih bolesti, nešto je iznad prethodnog petogodišnjeg prosjeka, no iz podataka je vidljivo da je u 2003., 2005. i 2007. zabilježen još veci broj oboljelih", navodi se u izvješcu te se dodaje da navedeni podaci ne ukazuju na porast respiratornih oboljenja medu osobama koje su koristile zdravstvenu zaštitu.

Napominje se da u kratkom vremenskom razdoblju utjecaj onecišcenja zraka može dovesti do pada otpornosti sluznice respiratornog sustava te time pogodovati razvoju akutnih respiratornih oboljenja, a u dužem razdoblju i do kronicnih.

Što se tice malignih bolesti, u izvješcu se iznosi da su one multiuzrocne te da je za njihov razvoj potreban dugi niz godina (10 i više) te da se stoga ne može ocekivati da je preko noci porastao broj malignih oboljenja uslijed onecišcenja okoliša i rada neke tvornice.

Zatraženi su i podaci o eventualno povecanom broju posjeta lijecniku opce prakse za promatrano razdoblje od godinu dana na podrucju opcina Pican i Kršan. Ti su podaci pokazali da u razdoblju istraživanja nije zabilježen povecan broj posjeta lijecnicima u Zdravstvenoj stanici Potpican koja pokriva podrucje navedenih opcina. Navodi se da su se lijecnicima opce prakse neki pacijenti žalili na subjektivne smetnje peckanja i otežanog disanja, ali se objektivnim lijecnickim pregledom nije otkrila patologija.

Izvan redovnog vremena zdravstvenu skrb gradanima tog podrucja uglavnom pruža Hitna medicinska pomoc Labin, koja je u razdoblju od kolovoza 2008. do rujna prošle godine obavila ukupno 14.810 pregleda u ambulanti i 1.645 intervencija na terenu. Niti jedan od tih pacijenata nije se žalio na tegobe povezane s radom tvornice niti su se njihovi simptomi mogli povezati s time.

U dokumentima se napominje da su lažni iskazi u javnosti o incidenciji raka u Labinu (broj novooboljelih tijekom odredenog vremenskog razdoblja u odnosu na broj osjetljivih osoba na odredenu bolest, op. a.).

Naime, prema podacima lokalnog registra za rak pri labinskoj ispostavi Službe za epidemiologiju, u razdoblju od 1999. do 2006. prosjecna stopa incidencije u Labinu iznosi 342,92 na 100 tisuca stanovnika i manja je od županijskog i hrvatskog prosjeka. U Istarskoj županiji incidencija iznosi 445,4 na 100 tisuca stanovnika, a na državnoj razini 431,1 na isti broj stanovnika. (D. BAŠIC-PALKOVIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter