Rockwool ne radi u interesu Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istra je business friendly regija, ali ima onih koji se ponašaju protuistarski, kao Rockwool koji ne radi u interesu gradana Istre i objektivno šteti okolišu, kazao je župan Ivan Jakovcic na aktualnom satu Županijske skupštine.

Na tu ga je izjavu isprovociralo pitanje Vlade Ivetica (Nezavisna lista Plinija Cuccurina) kojeg je zanimalo hoce li se nedavno povecanje komunalne naknade u Opcini Pican za tisucu posto odraziti na ulaganja ako taj primjer budu slijedili i drugi, te kakav je opcenito stav Županije na tu odluku. Jakovcic je pojasnio da je ta odluka donesena prije svega zbog Rockwoola, te da ce Opcini preporuciti da je selektivno primjenjuje.

- Opcina je autonomna i donosi svoje odluke. Na iducim izborima ce se vidjeti je li ona bila dobra. O tome ce odlucivati gradani Picna, kazao je župan.

Ivetic je pitao i što je Županija, od izglasavanja mjera za štednju i racionalizaciju, poduzela po tom pitanju, na što mu je Jakovcic rekao da oni vrlo racionalno troše sredstva i da je to njihovo trajno opredjeljenje. Vijecnik je, pak, zatražio da župan kaže koja je mjera štednje konkretno poduzeta, na što Jakovcic nije odgovorio.

Zakon o turistickom zemljištu je nesretan zakon, ocijenio je IDS-ov vijecnik Marin Grgeta. Osim te ocijene, upozorio je da je prošao rok za izradu provedbenih propisa, a župana je upitao jesu li jedinice lokalne samouprave ukljucene u izradu tih propisa. Jakovcic je odgovorio da je pitanje hoce li se taj zakon uopce provoditi.

- Vec sada imamo neke najave da ce biti izmjena i dopuna Zakona. Kaos se nastavlja, lobiji rade, a mi cemo raditi u interesu gradana, kazao je.

Preporucio je, tvrdi, lokalnim vlastima da što prije upišu vlasništvo nad turistickim zemljištem, te da se pokušaju dogovoriti s privatnim sektorom o uvjetima pod kojima ce se zemljište koristiti. Po njemu je, medutim, teško ocekivati da ce u 99 posto slucajeva biti ikakvog dogovora.

Marino Roce (HDZ) zatražio je da mu se odgovori u cije je ime dožupanica Viviana Benussi prisustvovala sastanku u Zajednici Talijana u Novigradu, gdje su Marizu Labinjan, nesudenu ravnateljicu Talijanske osnovne škole Novigrad, kako ona tvrdi u svom pismu, vrijedali i diskriminirali samo zato što nije Talijanka. Upitao je i je li istina da je Benussi pritom izjavila: "Bolje šepav i grbav, ali da je Talijan". Dožupanica je odbacila da je takvo što ikada izrekla, a kazala je da je sastanku prisustvovala na poziv talijanske zajednice i Grada Novigrada. Po njoj bi resorno ministarstvo bilo reagiralo da je bilo ikakvih nepravilnosti u izboru ravnateljice.

Roce je pitao i što je Županija, kao osnivac škole, poduzela u zaštiti dostojanstva Marize Labinjan, koja je, kako je kazao, dugogodišnji prosvjetni djelatnik. Župan je kazao da je rijec o "iskonstruiranom slucaju", a za Vivianu Benussi da je iznimna suradnica.

- Necu dozvoliti da se u ovaj slucaj ukljuce ekstremisti, niti da se napada Benussi. Ona ima pravo mirno hodati Istrom. Ako je nešto bilo krivo u izboru ravnatelja, neka to kažu mjerodavne institucije, rekao je Jakovcic, dok je Roce zakljucio da "nam nije na cast ovo što se dogodilo".

Maju Šaric iz SDP-a zanimalo je što ce biti financirano s 80 milijuna kuna, koliko su dosad gradani, placajuci vodu, uplatili tvrtki Istarski vodozaštitni sustav, te koju uslugu ta tvrtka pruža, na što joj je župan objasnio da je rijec o zaštiti izvorišta pitke vode. Rekao je da je vec pocela gradnja kanalizacije u Rocu, a da je namjera u 100-tinjak istarskih mjesta pobrinuti se za problem otpadnih voda.

- Ubrali smo znacajna sredstva i ubirat cemo ih i dalje. Želimo zaštiti izvorišta pitke vode. Mi smo lider u tome koliko ljudi ima pitke vode, a naša je inicijativa zaštite izvorišta možda jedinstvena i na cijelom kontinentu, zakljucio je župan. (Bojan ŽIŽOVIC)

Prihvacena Povelja o nenasilju
Vijecnici su prihvatili Povelju o nenasilju kojom županijska skupština osuduje nasilje u svim pojavnim oblicima. Kako se navodi u obrazloženju ove odluke cija je inicijativa došla iz Kluba vijecnika IDS-HNS, ovom Poveljom Skupština Istarske županije primice jednakost gradana kao najvišu vrednotu ustavnog poretka Republike Hrvatske te osuduje svako nasilje kao integralni dio diskriminacije na osnovi rase, etnicke pripadnosti, spola, jezika, vjere, politickog ili drugog stanja, odnosno društvenog položaja. Ujedno osuduje svako takvo ugrožavanje i vrijedanja ljudskih prava i temeljnih sloboda utvrdenih Ustavom Republike Hrvatske. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter