Ročko Polje: Proslava Rokove višestoljetna tradicija

Nakon sv. mise - druženje (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Nakon sv. mise - druženje (G. ČALIĆ ŠVERKO)

U crkvi Sv. Roka, na ulazu u Ročko Polje, jednoj od zavjetnih crkava protiv pomora od kužnih bolesti građenih pod zaštitom popularnog sveca, već je tradicionalno, svečanom svetom misom, proslavljena pučka fešta Rokova. Prilika je to za okupljanje mještana Ročkog Polja, okolnih sela i zaseoka, ali i svih onih koji su rodom iz ovog kraja, a žive u raznim krajevima Hrvatske, Slovenije, Italije.

Uoči Rokove mještani su uredili staru crkvicu na čijoj je erti uklesana 1860. godina. Sakralno zdanje obnavlja se fazno. Prethodnih godina saniran je krov, uređena unutrašnjost i obnovljena fasada, a ovogodišnju feštu, crkvica je dočekala saniranog plafona.

Vitalni 81-godišnjak Libero Pavletić i 65-godišnji Vlado Buršić također sudjeluju u održavanju crkve, brinu o popravcima i vode blagajnu.

- Crkvu smo dobili u nasljedstvo od predaka i moramo je ostaviti potomcima, u jedan će glas reći Libero i Vlado. Proslava Rokove višestoljetna je tradicija ovog dijela Roštine. Libero se prisjeća da se tijekom njegova djetinjstva za Rokovu ujutro održavala maša, a popodne ples. Ulaz u crkvu Sv. Roka ukrasio bio se cvijećem i zelenilom.

- Okolo zavjetne crkve je bila procesija, a starije ženske držale bi se za zid da bi se zaštitile od raznih bolesti, priča nam Vlado.

U sklopu Rokove, kaže Edi Pavletić, počela je sanacija lokve pored crkve. Izravnan je i teren za malonogometno igralište u blizini boćališta.

- Zemljano igralište uređujemo uz financijsku potporu Zaklade za poticanja partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule, istaknuo je Valdi Glavić.

Pučki sajam posvećen zaštitniku Ročkog Polja već se tradicionalno obilježava višednevnim zabavnim i sportskim sadržajima. Održan je zabavni program mladih, plesne zabave uz duo Franko & David te Fun Box i DJ Pero, malonogometni turnir, boćarski turnir kojeg organizira BK Istra Aluminij, međuseoski boćarski turnir, turnir u briškuli i trešeti, dječja biciklijada, a snage u sportskim nadmetanjima odmjerili su oženjeni i neoženjeni. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter