Ročki umirovljenici o krizi

U Buzetu brinu o starijima i nemoćnima - Siniša Žulić (G. ČALIĆ ŠVERKO)
U Buzetu brinu o starijima i nemoćnima - Siniša Žulić (G. ČALIĆ ŠVERKO)

- Svjedoci smo kriznog razdoblja, koje se odražava ne samo na nas u trećoj životnoj dobi, nego i na naše potomstvo, i pitanje je kako postići veću sigurnost za egzistenciju, požalio se na godišnjoj skupštini Sindikata umirovljenika Hrvatske, podružnica Roč, održanoj u Domu kulture, njen predsjednik Milan Zornada.

U Zagrebu je u siječnju prošle godine konstituirano Nacionalno vijeće u koordinaciji s Maticom umirovljenika, koje je Vladi poslalo nekoliko otvorenih pisma, deklaracija, zahtjeva, prijedloga za boljitak umirovljeničkog položaja i standarda. Doduše, nije sve crno, rekao je Zornada, ima i pozitivnih rezultata, poput povoljnijeg usklađivanja mirovina, povratka instituta punog staža, nagrađivanja mirovinskog staža, prava na rad bez obustave mirovine osim za prijevremene starosne umirovljenike i drugo, nabrojao je Zornada.

Ročki umirovljenici, istaknuo je također, protiv su prihvaćanja prijedloga Zakona o radu. SUH se u veljači solidarizirao i dao potporu generalnom štrajku radnika, a cilj je odbacivanje prijedloga Zakona o radu jer samo je siguran rad garancija sigurne mirovine, poručio je Zornada.

Ročka podružnica SUH-a osnovana je 1995. godine kao druga u Istri, odmah nakon pulske, a broji 170 članova. U proteklom je jednogodišnjem razdoblju skrbila o položaju umirovljenika te obilazila stare i nemoćne članove, a s takvim aktivnostima nastavit će i u ovoj godini. Organizirat će nekoliko jednodnevnih izleta i druženja. Nastavit će i suradnju s pobratimljenom umirovljeničkom podružnicom SPI-CGIL iz Nabrežine te i dalje podržavati FERPA-in program za poboljšanje položaja umirovljenika.

Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić zadovoljan je radom ročkih umirovljenika.

- Ročka podružnica SUH-a je uz još nekoliko udruga na buzetskom području jedan od najznačajnijih faktora zašto je Grad Buzet, barem tako drugi kažu, grad u kojem se možda malo više nego drugdje brine o starijim i nemoćnima. To je stoga što imamo možda neke institucije i programe koje druge sredine - ne samo u Istri, nego i u Hrvatskoj - nemaju.

Na žalost, od 1. travnja neki zakoni neće nam više ići na ruku kao do sada, neki stariji, nemoćni i bolesni s malim mirovinama bit će lišeni jedne vrste pomoći koju su imali od države, poput programa dnevnog boravka i pomoći u kući starijim osobama, ali nadam se da ćemo u Buzetu naći snage da te programe provodimo i u budućnosti, naglasio je Žulić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter