Ročki pročistač pušten u probni rad

Ročki pročistač (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Ročki pročistač (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Kanalizacijski sustav Roč, prva investicija iz programa izgradnje Istarskog vodozaštitnog sustava, prva je i dovršena pa je tako i ročki pročistač prvi pušten u probni pogon, a do sada se na sustav odvodnje priključio 71 posto potrošača. Uvjeti probnog pogona su zadovoljeni te je u listopadu započeo probni rad pročistača kojim se u narednih deset mjeseci mora dokazati efikasnost uređaja: zahtijevani efekt pročišćavanja vode i kvaliteta nusproizvoda, primarnog otpada i mulja iz biološke obrade.

- Uspostavljanje efikasnog rada biološkog uređaja je relativno dugotrajan proces jer se biomasa mora prilagoditi, a svaki sustav je na svoj način specifičan, ističe tehnologinja dr. Bojana Hajduk Černeha. Prva analiza pokazala je da je efikasnost pročišćavanja vode više od 98 posto, što je propisana granica za sustave IVS-a koji se poput Roča, nalaze u II zoni zaštite izvorišta vode za piće.

Kanalizacijski sustav Roč jedan je od projekta "Sustav javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda za mala naselja u zonama sanitarne zaštite izvorišta vode za piće Istarske županije". Provodi ga Istarski vodozaštitni sustav (IVS), trgovačko društvo sa sjedištem u Buzetu, koje je u vlasništvu gradova i općina Istre.

- Gotovo svugdje je cijena odvodnje niža od realne vrijednosti troška pročišćavanja i u narednom periodu taj raskorak će se morati otkloniti da bi sustavi funkcionirali, ističe direktor IVS-a Darko Bratulić.

No, u politici cijene vodne usluge ili nekom drugom modelu, kaže Bratulić, trebalo bi voditi računa i o tome da su stanovnici u zonama sanitarne zaštite, čuvajući vodu za piće, ograničeni u razvoju i to bi trebalo na neki način prepoznati i nadoknaditi, kao što se primjerice ljudima koji žive u blizini nalazišta plina isplaćuje neka vrsta rente jer ne smiju razvijati aktivnosti koje bi ga mogle ugroziti.

Do sada je u sklopu IVS-a potpuno ili djelomično izgrađeno pet sustava ukupno vrijednih oko 38 milijuna kuna; Roč, Prhati, Rudani, Topit i Vrh. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter