Rockerske veze Beograda i Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Druga vecer cetvrtih Dana srpske kulture bila je rezervirana za rock, i to kroz izložbu fotografija Goranke Matic i nastup grupe Svi na pod!. I jedno i drugo zbilo se sinoc u Rock Caffeu.

Goranka Matic diplomirana je povjesnicarka umjetnosti koja se od 1980. profesionalno bavi fotografijom, a kako je rekao književnik Miodrag Mica Jakšic, fotografirala je sve najvažnije rock 'n' roll zvijezde s podrucja ex-Yu i šire.

Poznati rock novinar Petar Peca Popovic objasnio je da ona pripada trecoj generaciji fotografa u (možda i najvažnijem jugoslavenskom) glazbenom casopisu Džuboks te da u to vrijeme, osamdesetih, nema važnijeg glazbenog fotografa na sceni. "Sve ozbiljne glazbene novine u svijetu imale su žene za fotografe", napomenuo je Popovic.

Matic je u svom obracanju publici bila kratka, napomenuvši da nije sve izloženo, odnosno da su ovdje u Rock Caffeu samo mrvice, a te ce se "mrvice" moci razgledati tjedan dana.

Prije nego što je poceo koncert, Popovic i još jedno važno ime rock novinarstva iz Srbije, Petar Janjatovic, govorili su o vezama Beograda i Istre pa je Popovic, izmedu ostalog, podsjetio da je Atomsko sklonište imalo prve važnije nastupe u Srbiji, a da je najvažnija rock institucija, Dom omladine u Beogradu otvoren istovremeno kada i klub Uljanik. "Te veze su neuništive. Voljeli bismo da beogradska scena više sudjeluje u Istri", kazao je Popovic.

Janjatovic je podsjetio da su osamdesetih pozvali tada malo poznate KUD Idijote na Omladinski festival u Subotici, gdje su i pobijedili. Potom je, dvadesetak godina kasnije, tada i u svojoj rodnoj Srbiji nepoznati bend Goribor pobijedio na Art & Music festivalu, što nitko nije ocekivao, a onda je na istom festivalu pobijedio i beogradski Repetitor. Potom je predstavio grupu Svi na pod! opisavši ih kao bend koji ima entuzijazam, kao bendovi nekad.

Svi na pod! ima entuzijazma napretek, ali njihov trip-hop uz miješanje popa i duba više bi možda pristajao Punta Christi nego Rock Caffeu. (M. RADIC; snimio N. LAZAREVIC)


Podijeli: Facebook Twiter