Rockabilly je stil života

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trece izdanje festivala Tear it up! okupio je prošlog vikenda u Medulinu 300-tinjak ljubitelja rockabilly glazbe. Iako je naglasak ovog cetverodnevnog festivala prvenstveno na glazbi 40-ih i 50-ih - rhytm'n'blues, blues, country, rockabilly i rock'n'roll - ovdje su se okupili oni kojima je rockabilly i nacin života, što pokazuju i svojim odijevanjem, stajlingom, tetovažama specificnim za to doba, kao i oldtimer automobilima koje voze.

Upravo je izložba oldtimer automobila izazvala i veliki interes posjetitelja - tako se moglo vidjeti 20-ak automobila starijih 35 i više godina, koji su pažnju plijenili osim svojim retro dizajnom i nacinom na koji su ih njihovi vlasnici uredili.

Medulin se kao vremeplovom vratio u zlatne godine - vec u cetvrtak navecer, kad je pocelo okupljanje posjetitelja festivala koji su pristigli iz cijele Hrvatske ali i iz susjednih zemalja. Prava špica bila je u subotu navecer, kad se nakon koncertnog programa uz grupe Johnny Cash/June Carter Tribute (Austrija/SAD) i Sonny Rogers And His Sleazy Rustic Boys (Švedska), zabava nastavila do jutra u disko klubu Dali uz DJ-e Sandrina, B.B. Johna!! i Bronca, te Burlesque show i The Houserockerse.

Zanimljivo je da ova manifestacija svake godine privuce sve veci broj posjetitelja - prvo okupljanje rockabilly fanova prije tri godine privuklo je u Medulin stotinjak posjetitelja, no vec trece izdanje s trostruko više posjetitelja pokazalo je da je Medulin prepoznatljiva destinacija poklonika glazbe iz 40-ih i 50-ih godina prošlog stoljeca.

Tematska, rockabilly glazba mogla se cuti non-stop za trajanja festivala - kroz koncerte koji su se održavali na glavnoj pozornici i na kojoj su, uz vec spomenute zvijezde subotnje veceri, nastupili još americki bend Honey Bees, talijanski Jackie And His Loaders i Howlin' Lou And His Whip Lovers, britanski The Houserockers, srpski izvodac Lucky Marcell, americki Arsen Roulette i austrijsko-ceški bend Mars Attacks.

Osim žive svirke, posjetitelji su mogli uživati u glazbi po izboru DJ-a Miss Aloha (Velika Britanija), Billie Bang (Norveška), Greaseman i Sammy (Slovenija), Blip Blop (Njemacka), Sleepy Gene, Aladino, Sandrino i B.B.John (Italija) te Flyin' Mario, Bronco, Gogo i Shlapa (Hrvatska).

I štandovi su bili posebna atrakcija - tu su se mogle kupiti vynil ploce, razna rockabilly odjeca i obuca te modni dodaci u stilu pedesetih.Rockabilly je u svijetu poprilicno rasprostranjena subkultura, a jedan rockabilly par iz Rijeke nam je otkrio i zašto vole taj stil.

- Kao petnaestogodišnjak upoznao sam se s rockabilly kulturom, i to je jednostavno moj nacin života. Redovno idem na susrete ovakve vrste, i svake godine dolazim i na medulinski susret, kaže 24-godišnji Rijecanin Dino P.

Dino je u Medulin došao sa svojom djevojkom Jagodom J. (23) koja kaže da je strast za ovim stilom otkrila prije nešto više od godinu dana, kad je kupila oldtimer automobil ford 12m coupe. Kažu nam i što privlaci zaljubljenike u ovaj stil života u Medulin.

- U Medulinu pronalazimo savršen recept za dobar provod po našem ukusu - ovdje imamo tri dana odlicne glazbe i uvijek smo okruženi odlicnom ekipom za druženje, kažu Dino i Jagoda.

Druženje, glazba, stil odijevanja, retro automobili kao i ponuda na štandovima - sve to je ucinilo da se Medulin i trecu godinu zaredom kao vremeplovom vrati gotovo pola stoljeca unatrag u vremenu.


Podijeli: Facebook Twiter