Rocka freskoslikarska radionica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U želji da ožive pricu o freskama i zidnom slikarstvu u Istri te je turistima predstave na zanimljiv nacin, atelje Freska likovnog umjetnika Harija Vidovica iz Roca i turisticka agencija i DMC Istriana travel Zdenke Majcan iz Vrha, pokrenuli su kulturno-turisticki projekt "Rocka freskoslikarska radionica", prvi takve vrste u Hrvatskoj.

- Cilj je turiste i posjetitelje vratiti oko 500, pa i do 1.000 godina u prošlost i pokazati im što je zidno slikarstvo znacilo ljudima ondašnjeg vremena. Ipak je to bila Biblija za nepismene. Oni su se tim zidovima molili, s tolikim žarom da su Herodu cak iskopali oci u Bermu...

Nakon tog fanatizma, freske su zaboravljene, zidovi su se morali prebijeliti, i tek su zahvaljujuci ponajviše pokojnom akademiku Branku Fucicu opet ugledale svjetlo dana, rekla je na prezentaciji projekta Zdenka Majcan.

Rocki projekt sastoji se od tri dijela, freskoslikarske radionice, prezentacije fresko-tehnike i izleta po Istri s posjetom najznacajnijim fresko-lokalitetima i radionicama freski. Paket freskoslikarske radionice može se održavati zasebno ili kao dio nekog izleta, obilaska Istre ili Roca.

Program, kaže Majcan, obuhvaca turisticko vodenje po Rocu u pratnji kostimiranog vodica koji uvodi turiste u pricu o srednjovjekovnom nacinu života u Istri, posjet crkvicama sv. Antuna i sv. Roka te praktican uvid u izgled zidnih slika.

U ateljeu Freska turiste ce docekati likovni umjetnik kostimiran u srednjovjekovnog slikara i prezentirati tehniku nastajanja freske. Pod njegovim vodstvom svatko ce imati priliku izraditi vlastitu fresku i ponijeti je kuci kao suvenir iz Roca i Istre. Tim jedinstvenim projektom freske ce se ukljuciti u turisticku ponudu Hrvatske na originalan nacin.


Podijeli: Facebook Twiter