Rock ima svoje mjesto i publiku, baš kao i klasika

Jurica Pađen i Aerodrom
Jurica Pađen i Aerodrom

U Puli nije nastupao prilično dugo, još tamo od devedesetih, a koliko publika pamti Juricu Pađena i Aerodrom vidjet će se u subotu navečer na Portarati iza 20 sati gdje će održati besplatni koncert u sklopu Rocktarate. Pađen je jedan od glazbenika koji ima zbilja impresivnu karijeru - svirao je u Grupi 220, Parnom valjku, osnovao Aerodrom, pa svirao u Azri s Branimirom Štulićem i devedesetih imao svoj Pađen Band te potom malo plivao solo vodama da bi se vratio Aerodromu. Za album "All stars" na kojem su mu se pridružili Štulić, Husein Hasanefendić-Hus, Massimo, Neno Belan, Nikša Bratoš, Vedran Božić i Zele Lipovača i drugi osvojio je ove godine Porina što pokazuje da još u njemu ima snage. Aerodrom je ostavio trag na glazbenoj sceni, snimivši neke vječne hitove poput "Stavi pravu stvar na pravo mjesto" i druge na koje se Pađen prisjetio i u ovom intervjuu. Uz njega, koji pjeva i svira gitaru, Aerodrom danas čine basist Tomislav Šojat, gitarist Ivan Havidić i bubnjar Damir Medić.

- Sjećate li se kada ste zadnji put nastupili u Puli kao Aerodrom a kada kao Pađen Band i gdje je to točno bilo?

- Kao Aerodrom smo svirali u klubu Uljanik, još u bivšoj državi, a s Pađen Bandom prije 20-ak godina na Đoserovom memorijalu u Domu sportova, ali smo svirali i po drugim mjestima u Istri.

- Zašto ste se, od svih projekata, vratili baš Aerodromu? Zašto niste nakon 90-ih nastavili kao Pađen Band ili solo?

- Vratio sam se imenu Jurica Pađen & Aerodrom jer su pjesme Aerodroma još uvijek dosta slušane u cijeloj regiji, po kojoj također sviramo i stoga smo odlučili da ime bude kombinacija moje solo karijere i banda Aerodrom.

- S Branimirom Đonijem Štulićem ste prošle godine snimili pjesmu "Prijateljska vatra". Padne li kada u vašim razgovorima ideja da zajedno zasvirate negdje u Hrvatskoj?

- U "Prijateljskoj vatri" Đoni se prvi put nakon 25 godina pojavljuje na nekoj snimci koja je tu objavljena, a to je pjesma s Porinom nagrađenog albuma "All stars", na kojem gostuju najveći glazbenici s ovih prostora. Na žalost, mislim da od svirke uživo Branimira Štulića neće biti ništa - barem na ovim prostorima.

- Na jednoj stranici pročitao sam da ste na davnoj turneji iz SSSR-a u sebi ponijeli neke nove utjecaje na svoju buduću glazbu koju ste radili. O čemu se radi?

- Bio sam u Rusiji s Aerodromom i najveći utjecaj na moju glazbu tamo imali su votka i šampanjac...

- Kako kao iskusni rocker gledate na rock, mislite li da ima budućnost ili da će ga vremenom "pregaziti" neki drugi pravci?

- Pa, rock nije definitivno zabava za jedno ljeto, on ima svoje mjesto i publiku, baš kao i klasika, i to mu ni jedna pomodna novotarija ne može oduzeti, iako nema tu snagu i značaj koju je imao u svoje zlatno doba. Naime, od društveno relevantne pojave postao je segment industrije zabave. (Mladen RADIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter