Rock ima itekako dobre temelje za dug život


U pulskom Circolu se održava prvi pulski Rock Camp, a osim edukativnog dijela, svake večeri od četvrtka do ponedjeljka u večernjem programu su i koncertni nastupi. I dok su prošlog tjedna u pulskom Rock Caffeu se predstavili renomirani glazbenici Shugo's Foosy te Mike Sponza, subota i nedjelja su pripali mlađim glazbenicima, koji usprkos godinama, itekako dobro praše žestoku glazbu.

Subotnju koncertnu večer u Circolu otvorio je pulski sastav Eho, koji je izveo četiri pjesme koje u prosjeku traju svaka više od 10 minuta, gdje Eho kombinira psihodeliju, post rock, ambiental, metal i još koješta. Predstavljene pjesme će se naći na njihovom prvom EP-ju, koji će uskoro biti objavljen. Inače, Eho djeluju nešto više od dvije godine, a iako bend nije često nastupao, svojim osebujnim glazbenim izričajem i upečatljivim scenskim nastupom osigurali su si već popriličan krug fanova. Kako neslužbeno saznajemo, iako prvi EP tek izlazi, već su u pripremi nove pjesme, koje će grupa na narednim koncertima predstaviti publici.

Nakon njih je nastupio koparski rock cover band Nevermind, a riječ je o vrlo mladom bendu - gdje najmlađi član ima 16, a nastariji 20 godina. Usprkos tomu, ovi mladići su odsvirali poprilično zahtjevan repertoar na kojemu su se našle skladbe grupa poput Led Zeppelin, Allman Brothers, Black Crowes i mnogih drugih, a u dijelu koncerta na pozornici im se pridružio i renomirani pulski klavijaturist, orguljaš i profesor Eduard Kancelar. Mladi slovenski glazbenici pak su predstavili pravu koncertnu poslasticu za ljubitelje rocka 60-ih i 70-ih, a sudeći po već sada izrazito kvalitetnoj svirci, o njima će se sigurno još mnogo čuti.

Mostarska grupa Jufkamental predstavila se u nedjelju - gitarist i pjevač Hamza Badžak, basist Alan Jusufbegović i bubnjar Rijad Šuta publici su servirali autorske pjesme u kojima spajaju mješavinu punka, grungea i rocka. Zanimljivo je da je bend osnovan kad su članovi pohađali Rock školu Mostar, a svi članovi benda su sada i polaznici pulskog Rock Campa. No, da itekako dobro poznaju zanat, pokazali su kroz energično i beskompromisno muziciranje na pozornici Circola. Kako saznajemo, grupa ima gotovih 15 autorskih pjesama, a uskoro planiraju ući u studio i sve to snimiti. Nakon Jufkamentala, pozornicu su pak preuzeli polaznici i mentori Rock Campa, te se večer nastavila uz jam session.

Subotnja i nedjelja koncertna večer u Circolu su tako predstavile mlade glazbenike koji su svirkom, energijom i entuzijazmom pobili poprilično uobičajene žalopojke da rock glazba nema budućnost. Jer, oni su svirkom, radilo li se o autorskim ili cover skladbama, privukli popriličan broj publike, a publika ih je pak sve podržala dugim aplauzima i povicima oduševljenja. Stoga je zaključak - rock ima itekako dobre temelje za dug i zdrav život. (Tea TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter