Roce o uknjižbi: Mogli su dosad izmijeniti zakon

Marino Roce, predsjdnik istarskog HDZ-a (Milivoj MIJOŠEK)
Marino Roce, predsjdnik istarskog HDZ-a (Milivoj MIJOŠEK)

Županijsku i pulsku gradsku organizaciju HDZ-a žalosti što političari prozivaju pravosuđe kada je u pitanju državna uknjižba na lokalno zemljište, izjavili su na konferenciji za novinare prvi istarski HDZ-ovac Marino Roce i tajnik pulskog HDZ-a Ivica Butorac.

- Podsjeća nas na to da oni još žive u prošlom mentalitetu kada se s jedne adrese upravljalo pravosuđem, a još više nas žalosti ako takav pritisak na pravosuđe djeluje. Za to smo da se nađe drugo rješenje i da se zemljište u okviru grada da na upravljanje gradu, pa i u vlasništvo. U svakom slučaju, protiv smo ovakvih prozivki i pritisaka na pravosuđe i Hrvatske šume. Ta tvrtka nema nikakve veze s tim slučajem, jer oni samo upravljaju zemljištem, a vlasnik je netko drugi, kaže Roce.

U HDZ-u smatraju da postoje tri različita slučaja koja su dovela do ovakve situacije.

- Prvi se odnosi na Rovinj, odnosno Zlatni rt. To je šuma na koju su se oni ranije pozivali da je unutar građevinskog područja. Međutim, Zakon o šumama je točno definiran i sve što je u kategoriji šuma je u vlasništvu države. DORH provodi zakon i zastupa pravnu državu, pa je stoga taj potez ispravan, što je u konačnici potvrdio i Vrhovni sud. Rješenje je izmjena zakona i procedura je jasna. Na državnoj i na lokalnoj razini ista je koalicija na vlasti i ne znam što je sporno. Nije mi jasno zašto su dizali takvu galamu kad su mogli riješiti taj problem i bez oporbe, jer u saboru ionako imaju većinu. Vjerujem da ne obmanjuju narod i vjerujem da im to nije samo reklama, kaže Roce.

Drugi je, dodaje, slučaj zemljišta u Vodnjanu koji nije bio u urbaniziranom području. To je slučaj sam za sebe i zakon je tu sve definirao. Treći slučaj, pojašnjava Roce, dokazuje da lokalna uprava ne radi svoj posao te da se uopće ne brine o urbanom dijelu grada koji nije šuma. Taj je dio bio rješiv, no oni koji zastupaju Grad ne rade kako treba, istaknuo je Roce.

Ivica Butorac se osvrnuo na gradska zemljišta koja nisu šume, niti šumsko zemljište te ustvrdio da su u Gradu imali priliku dokazati da zgrada u Uskočkoj ili parkiralište u Dobrichevoj ulici nisu šume. (C. B. GALIĆ)

Ovo je suprotno najavljenoj decentralizaciji iz "Plana 21"

"Ne prihvaćam tezu da se Grad ne brine, jer nam je i dužnost zaštititi gradsku imovinu. Ovo nije slučaj samo u Puli, već i u drugim hrvatskim gradovima. Mi smo se uknjižili na to zemljište na temelju pravovaljane odluke Županijskog suda. U siječnju ove godine Vrhovni je sud napravio presedan i promijenio praksu te izmijenio tu odluku s čime se mi ne možemo složiti. Upravo smo o tome razgovarali i s koalicijskim partnerima iz Vlade RH i uvjeren sam da će jedna od odredbi "Plana 21" kojim je izboreno povjerenje hrvatskih birača biti provođenje u djelo najavljene decentralizacije. Ovim potezima sada čini se da je upravo suprotno, komentirao je gradonačelnik Boris Miletić optužbe iz HDZ-a.

- Mi u dva koraka možemo pobiti nastojanja države da se uknjiže na gradsko zemljište: Prvi je da autentično tumačenje da Sabor, a drugi je izrada novog zakona. U svakom slučaju cilj nam je sačuvati imovinu svih građana jer upravo je o tome ovdje riječ, ustvrdio je Miletić.
(G. R.)


Podijeli: Facebook Twiter