Roce: Ključni istarski projekti potpuno stali

Marino Roce (Arhiva GI)
Marino Roce (Arhiva GI)

- Predloženim proračunom za 2013. Vlada je skrenula u slijepu ulicu. Isti recepti kao u ovoj godini, ništa novoga, osim što je ponovno najavljeno povećanje poreza i poreznih presija, prokomentirao je Marino Roce, predsjednik istarskog HDZ-a, prijedlog novog državnog budžeta predstavljenog jučer u Saboru.

Na konferenciji za novinare rekao je da se iz prijedloga proračuna ne vidi kako vladajući planiraju unaprijediti gospodarstvo, a u isto vrijeme predviđaju rast od 1,8 posto.

Posebno problematičnim istaknuo je smanjenje sredstava za poljoprivredu, i to u situaciji kad su mogućnosti domaće poljoprivrede iskorištene svega 40 posto.

Smatra zabrinjavajućom i situaciju u Istri jer nema nikakvog pomaka u ključnim projektima poput pulske bolnice, staračkih domova, Kaštijuna i Brijuni rivijere, premda lokalna vlast participira u vlasti.

- Pitamo se koji je cilj vladajućih te vjerujemo da su građani Istre sad shvatili tko ih vuče za nos, kazao je Roce, predbacujući IDS-u što šalje izaslanstvo u Barcelonu u posjet tamošnjoj regionalnoj stranci koja se zalaže za nezavisnost Katalonije.

Iste poruke istog sadržaja, rekao je Roce, IDS šalje prema vladajućim u Zagrebu pa kao i svaki put dosad oni se nagode oko nekih ciljeva, ali bez znanja građana.

Predsjednik pulskog HDZ-a Zrinko Kajfež smatra da novi proračun zemlju vodi u ropstvo i rasulo, a da se Kukuriku Vlada ne zna nositi s izvanrednim stanjem, kako sadašnju situaciju definira premijer.

- Ovaj proračun odgađa reforme, BDP pada, deficit raste, i to deficit strukturiran u rashodima, a ne investicijama, kazao je Kajfež. (V. K.)


Podijeli: Facebook Twiter