Roce ima najbolje bijelo, a Dminić crno vino


Najbolje bijelo vino na Barbanštini ima Neven Roce iz Sutivanca, a najbolje crno Đenio Dminić iz Dminići. Rezultati su to 8. Smotre vina Općine Barban što je u Domu u Prnjani održana proteklog vikenda.

U kategoriji bijelih vina drugo je mjesto osvojio Josip Koroman iz Bateli kod Prhati, a treće Albino Rojnić iz Grabri, dok je u kategoriji crnih vina drugo mjesto pripalo Dragu Pereši iz Bičići, a treće Deanu Kalčiću iz Jurićevog Kala.

Novost ovogodišnje finalne smotre je što se po prvi put nisu održale smotre vina po mjesnim odborima Barbanštine na kojima su vinari sa svojim uzorcima prolazili prvu selekciju. Umjesto toga odlučeno je da se održi samo jedna smotra na kojoj su mogli sudjelovati vinari koji su se natjecali i proteklih godina. Ocijenjeno je 20 bijelih i 12 crnih vina, a ocjenjivali su ih enolozi Goran Baćac, Sergio Bile i Đani Karlić.

Žiri je zaključio da je tijekom ovih godina uočen napredak u proizvodnji vina i da na Barbanštini ima sve više dobrih vina koja se mogu nuditi i stranim gostima na ovom području, koje svake godine bilježi nove rekorde po broju noćenja i turističkih dolazaka.

Smotri je prethodilo pješačenje pješačko-biciklističkom stazom "Putem šparuga" na Prnjani koju su pohodili i prijatelji staze, članovi Planinarskog društva Glas Istre. Organizator i pokrovitelj događanja je Općina Barban. (Z. S.)  


Podijeli: Facebook Twiter