Roce: Glasalo se protiv ministrove deklaracije koju nitko nije vidio

(Arhiva GI / M.MIJOŠEK)
(Arhiva GI / M.MIJOŠEK)

Marino Roce, predsjednik kluba HDZ-a u županijskoj Skupštini naglašava da se u deklaraciji poziva ministra da povuče svoju odluku, a nije jasno definirano koja je to odluka.

"Na posljednjoj županijskoj Skupštini izglasana je Deklaracija o zaštiti programskih struktura talijanskih srednjih škola u Istri kojom se traži da se povuče odluka Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa kojom se ukidaju obrazovni programi u talijanskim srednjim školama. No, to je izglasano na način koji je daleko od demokratskih standarda", stoji u priopćenju koje potpisuje klub vijećnika HDZ u županijskoj Skupštini.

Županijski vijećnik HDZ-a Ivica Butorac dodaje u priopćenju kako ta odluka nije dostavljena vijećnicima uz prijedlog Deklaracije, a nakon što su vijećnici HDZ-a to zatražili ispostavilo se da nitko od IDS-ove većine nema u posjedu tu odluku, odnosno da odluka takvog sadržaja nije nikad ni donesena.

"Stoga je upitna i činjenična točnost onoga što se u Deklaraciji navodi. Ignorirani su svi konstruktivni prijedlozi HDZ-a da se prvo utvrdi o čemu je točno riječ i da potom svi klubovi zajednički, tolerantno i u dijalogu, usuglase tekst jedne pozitivno intonirane, afirmativne Deklaracije ukoliko to bude potrebno te da se na taj način pokuša riješiti eventualni problem", naglasio je Butorac. Zaključio je kako žalosti što pri tome "na silu" donose sadržajno netočne dokumente koji zapravo služe za manipuliranje, ne samo talijanskom manjinom, već i cjelokupnom javnošću u Istri.

Željka Hrlić, županijska vijećnica HDZ-a je dodala kako nije protiv spomenute Deklaracije već protiv načina donošenja iste koji podrazumijeva nepripremljenost te nespremnost predlagatelja na njezinu doradu. Marino Roce, predsjednik kluba HDZ-a u županijskoj Skupštini naglašava da se u deklaraciji poziva ministra da povuče svoju odluku, a nije jasno definirano koja je to odluka te stoga izražava sumnju da je osnovni cilj zaštita programa u srednjim školama. "U takvoj nedemokratskoj proceduri nismo željeli sudjelovati i bili smo suzdržani", zaključio je Roce. (P. G.)


Podijeli: Facebook Twiter