Roce: Brak je zajednica koja stvara život

Presica HDZ-a (N. SOFTIĆ)
Presica HDZ-a (N. SOFTIĆ)

(Ne)demokracija u Istri, Deklaracija o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Istre te predstojeći referendum bile su teme današnje konferencije za novinare pulskog HDZ-a.

- Istra je jedna od najrazvijenijih regija, ali je jedna od najkontroliranijih županija u kojoj se samo glumi demokracija i transparentnost. Istarski su gradovi nagrađivani za transparentnost, no građani su uskraćeni za demokratske principe i stvarnu participaciju i sudjelovanje u odlučivanju, rekao je predsjednik pulskog HDZ-a Zrinko Kajfeš.

Istaknuo je da je posrijedi opstruiranje najelementarnijih demokratskih uzusa te da se to pokazalo na nizu primjera, stoga se ne može raditi o slučajnosti. Istaknuo je da je partijska kontrola duboko ukorijenjena, počevši od školskih odbora, gradskih poduzeća, a da je jedini kriterij poslušnost, podobnost.

Osvrnuo se potom na donošenje Deklaracije, kazavši da je donijeta obrnutim redom jer su najprije o njoj trebali odlučivati gradovi i općine, a potom županijska razina. Rekao je da je Deklaracija apsolutno promašena što se tiče jedinstvenosti Istre jer Istru ne čini samo Istarska županija, već je tu i dio u Primorsko-goranskoj županiji, Sloveniji i Italiji.

Tajnik pulskog HDZ-a Ivica Butorac pak, osvrnuo se na predstojeći referendum, pozivajući "sve one koji žive i štuju kršćanska načela i vrijednosti, posebno članove HDZ-a i njihove obitelji, da u nedjelju, 1. prosinca, nakon mise, a prije obiteljskog ručka, svakako izađu na referendum i glasaju "za" definiciju braka kao zajednicu žene i muškarca".

- Imamo priliku urediti našu domovinu u skladu s demokršćanskim vrijednostima i svjetonazorom i jasno reći da je obitelj - majka, otac i dijete - već stoljećima temelj našeg društva koje želimo da tako i ostane, rekao je Butorac.

Osvrnuo se potom na prikupljanje potpisa o uporabi jezika nacionalnih manjina te je kazao da je način na koji se IDS odnosi prema toj temi sramotan. Rekao je da nitko nema pravo onemogućavati građanima prikupljanje potpisa jer je pravo na referendum propisano Zakonom o referendumu te da su sve manipulacije gradskih uprava kojima se to pravo onemogućava, usporava ili zabranjuje nedemokratske i totalitarne.

Županijski vijećnik Marino Roce također je govorio o predstojećem referendumu, zaokruživši svoj govor neprimjerenom izjavom za koju se kasnije pokušao ispričati i pojasniti je.

- Brak je zajednica koja stvara život. Između muškarca i žene. Ne želim da se moj brak sa ženom s kojom imamo četvero djece poistovjeti s brakom dvojice pedera, rekao je Roce te dodao da je referendum, za koji će se izdvojiti 48 milijuna kuna, isprovocirala upravo Vlada, tvrdoglavim inzistiranjem na uvođenju "modula4" u zdravstveni odgoj. Dodao je da Vlada nema put i da zbog njih ova država svakim danom tone sve dublje. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter