Roce: Bez industrije i obrtništva nema napretka

Marino Roce u Obrtničkoj komori Istarske županije (A. KANCELAR)
Marino Roce u Obrtničkoj komori Istarske županije (A. KANCELAR)

Marino Roce, kandidat HDZ-a za istarskog župana, nakon današnjeg razgovora s vodstvom Obrtničke komore Istarske županije izjavio je da se na nivou županije i lokalne uprave trebaju stvoriti preduvjeti za bolji i kvalitetniji rad ovdašnjih obrtnika te svima pružiti iste uvjete rada.

- Da smo više pažnje posvetili proizvodnji, i kriza bi bila manja. Obrtništvo je najžilaviji segment privrede u Istri, no, Istarska županija već 20 godina ima pogrešnu strategiju gospodarstva jer naglasak stavlja na razvoj turizma i dijelom poljoprivrede. No, bez industrije, ali i povezanog obrtništva, nema napretka, rekao je Roce.   

Na pitanje ima li, kao kandidat za župana, konkretan plan za razvoj istarskog obrtništva, odgovorio je, uz ostalo, da treba stvoriti mrežu škola radi razvoja obrtništva, a ne radi opstanka pojedinih školskih odjela te da sredstvima turističkih zajednica, ali i nekih drugih institucija, treba financijski poduprijeti obrtništvo.

Županija bi, tvrdi, trebala osmišljavati zanimanja u školama koja bi koristila obrtništvu. Zalaže se i za razvoj željeznice, kojom bi se Istra spojila s Rijekom jer dosad, rekao je, "za to nije bilo želje lokalne vlasti".

Dotaknuo se i Uljanika u kojem su, rekao je, mnogi kooperanti ostali bez posla. To je veliki problem, ali o Uljaniku, dodao je, dosad nitko nije razmišljao, rekli su da ga treba maknuti iz Pule i na toj lokaciji razvijati turizam. Također smatra da Istra treba imati četiri funkcionalne industrijske zone, a ne, kao danas, njih 25 ili 26, a da u nijednoj nije dovršena infrastruktura.

- Cilj je da se poljoprivredno zemljište obrađuje i stvara dodanu vrijednost, čime bi svi bili na dobitku. Istarska županija radi suprotno: njena agencija AZRRI postaje konkurencija poljoprivrednicima jer će kod Vodnjana graditi maslinike, umjesto da se taj posao prepusti poljoprivrednicima, rekao je Roce.

Zamjerio je županijskom vodstvu što nije reagiralo ma nedavno donesen zakon po kojem će se od 1. srpnja na usluge turističkih agencija plaćati porez od 25, umjesto dosadašnjih 10 posto. Nije zaboravio ni veletržnicu ribe u Poreču koja je, po njemu, mrtva, trebala je biti izgrađena na istočnoj obali, a ne u Poreču, samo zato što je župan odande.

Predsjednik Komore Mario Paliska podsjetio je na goruće probleme obrtništva, među kojima je istaknuo potrebu uvođenja financijske discipline na tržištu, dosljedno provođenje Zakona o rokovima ispunjenja novčanih obveza te provođenje multilateralnih kompenzacija.

Smatra da Županija, u suradnji s Komorom i drugim partnerima, može potaknuti udruživanje poslovnih subjekata različitih djelatnosti radi lakšeg nastupa na tržištu. Obrtnici također smatraju da u Istri treba izgraditi logistički centar koji bi objedinjavao različite vrste prijevoza te utjecao na efikasniji transport.

Traže i racionalizaciju mreže zanimanja te kvalitetan i stabilan obrazovni sustav, efikasnije poslovne zone, kao i kvalitetnije upravljanje i raspolaganje poslovnim prostorima na lokalnoj razini.

Novinarima se predstavio i kandidat HDZ-a za gradonačelnika Pazina te za Europarlament Ivan Bubić, kao i kandidat za čelnog čovjeka Pule Zrinko Kajfeš. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter