Roč: Završila Mala glagoljska akademija


Sedam dana učeničkog stvaranja mali glagoljaši predstavili su sinoć u glagoljskom vremeplovu na završnoj svečanosti 22. saziva Male glagoljske akademije "Juri Žakan". U dojmljivoj predstavi inspiriranoj temom ovogodišnjeg saziva "Glagoljski imaginarij", čitav Roč pretvorili su u veliku pozornicu na otvorenom.

Brojne posjetitelje proveli su kroz sedam postaja, od vidikovca Želimira Janeša do glagoljske tiskare "Juri Žakan". Predstavili su svoj rad u radionicama, prenijeli im dašak čarobnog svijeta glagoljice i vratili ih u srednji vijek, u doba liturgijskih i biblijskih tekstova, doba braće sv. Ćirila i Metoda i prvih tiskara.

U radu akademije ove je godine sudjelovalo rekordnih šezdesetak učenika šestih razreda iz 15 hrvatskih škola, a ročka akademija postavila je još jedan rekord, prvi je put napravljena vertikala u odgojno-obrazovnom procesu pa je pored redovnih polaznika kroz različite programe prošlo ukupno petstotinjak sljednika drevnih glagoljaša.

Do sada je akademija bila namijenjena isključivo šestašima, a ove godine u proces radionica, predavanja i sam produkcijski tim bili su uključeni i polaznici vrtića, srednjoškolci, studenti odnosno doktorandi filozofskih fakulteta iz Rijeke i Pule.

Malu školu učenja glagoljice, starog hrvatskog pisma, jedinu državnu smotru osnovaca takve vrste u Hrvatskoj, organiziraju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Agencija za odgoj i obrazovanje, suorganizator je Grad Buzet, a provoditelj OŠ Vazmoslava Gržalje iz Buzeta. Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović na završnoj je svečanosti u Roču poručio da se unatoč tome što tijekom školske godine Agencija organizira 31 smotru i natjecanje, Glagoljska akademija po mnogo čemu izdvaja.

- Posebna je po tome što njeguje najstarije hrvatsko pismo, što je uspostavila vertikalu od predškolskog, osnovnoškolskog, srednjoškolskog obrazovanja čak i do fakulteta te po tome što je prvi put ove godine napravila konceptualni iskorak u svom završnom dijelu. Četvrta posebnost je i ta da su prvi put u njenom radu sudjelovale škole iz istočnih dijelova Hrvatske, iz Dalja, učenici Markušice, da imamo već redovito škole iz Hrvatskog zagorja, ovog puta iz Huma na Sutli i Marije Bistrice, što pokazuje da glagoljica više nije koncentrirana samo na škole u Istri i Primorsko-goranskoj županiji, već na čitavo područje Hrvatske, izjavio je Filipović.

Buzetski gradonačelnik Siniša Žulić zahvalio se svima koji podržavaju Glagoljsku akademiju, a napose radnom timu koji je tijekom sedam dana svima koji su pratili programe pružio jednu predivnu čaroliju.

Žaknići su dobili diplome Male glagoljske akademije i Agencije za odgoj i obrazovanje koje su im na završnoj svečanosti uručile koordinatorica akademije Iva Đorđević, ravnateljica škole domaćina Mirjana Blažević te predstavnica Agencije Ivana Jurjević Jovanović. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter