Roč: Sutra počinje Mala glagoljska akademija

Mirjana Blažević, Iva Đorđević i Ana Pernić
Mirjana Blažević, Iva Đorđević i Ana Pernić

Glagoljica kroz kaleidoskop tema je 21. saziva Male glagoljske akademije "Juri Žakan", koji će od sutra do sljedeće subote u Roču okupiti 50 učenika šestih razreda iz 16 hrvatskih škola kao i 20 učitelja hospitanata. Ročku akademiju organiziraju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Agencija za odgoj i obrazovanje. Suorganizator, ujedno i osnivač MGA-e, je Grad Buzet, a provoditelj Osnovna škola "Vazmoslav Gržalja".

- Cilj nam je kroz sve vrste pismenosti koje se susreću u nastavnom procesu, literarnu, likovnu, glazbenu, medijsku, educirati žakniće te im pokušati približiti svekoliku kulturnu i duhovnu baštinu zavičaja čime se bavi i novi osnovnoškolski predmet istoimenog naziva, najavile su nova koordinatorica Male glagoljske akademije Iva Đorđević i njena zamjenica Ana Pernić.

Ovo nisu jedine novosti ovogodišnjeg saziva. U dogovoru s Agencijom za odgoj i obrazovanje i Gradom, osvježeno je članstvo Državnog povjerenstva za provedbu MGA-e. U njegov sastav imenovane su predstavnice ove državne agencije Ivana Jurjević Jovanović te Linda Grubišić Belina, predstavnici škole Mirjana Blažević, Iva Đorđević i Dario Kukuljan te Grada Buzeta Elena Grah Ciliga i Ana Pernić.

Neki su sadržaji ostali standardni, no novo povjerenstvo najavilo je i nove programe. Uz tradicionalne radionice za polaznike (grafičku, literarnu, novinarsku, povijesnu, likovno keramičarsku i radionicu freskoslikarstva), MGA otvara vrata široj javnosti. Predviđene su dvije otvorene radionice namijenjene djeci Buzeštine; freskoslikarstva voditelja Harija Vidovića i glagoljskih inicijala Matije Nežića. Radionice su besplatne, održavat će se u večernjim satima, a Grad Buzet osigurao je za djecu besplatan prijevoz od Buzeta do Roča.

Održat će se i radionica za učitelje i pedagoge "Likovi u pokretu - kreativni pristup lektiri kroz tehnike fizičkog teatra", voditeljica je Tina Hofman. Novost su i Kantunići, edukativni kutci, predavanja na raznim lokacijama Roča. Akademik Josip Bratulić govorit će na temu "Sveta braća Ćiril i Metod - Moravska misija (863.-2013.)" te "Glagoljica kao pismeni sustav, staroslavenski jezik kao prvi pismeni jezik svih Slavena", a Frane Paro na temu "Izum tiskarstva/glagoljsko tiskarstvo, predstavljanje replike Gutembergove preše".

Toni Pernić, ujedno autor himne MGA-e (na tekst Daniela Načinovića), govorit će o tradicionalnim istarskim instrumentima, a Boris Biletić o svojoj knjizi "Istarski pisci i obzori". Monte Librić, odnosno Baka Librić ispričat će glagoljašku bajku za najmlađe.

Ročka akademija ugostit će djecu iz zbratimljene talijanske općine Quattro Castella, a uoči ulaska Hrvatske u EU, na dan otvaranja akademije, u 18.30 otvorit će se izložba karikatura koparske umjetnice Lorelle Fermo "Cavalieri della glagolitica". O izložbi koja kroz karikaturu predstavlja i četiri jahača MGA-e, govorit će likovni kritičar Enzo Santese.

MGA ima puno partnera koji joj poklanjaju svoje programe, poput Katedre Čakavskog sabora Roč. INK gostuje s predstavama "Mistero Buffo" Darija Foa i "Putovima glagoljaša". Prva je predstava, u kojoj glumi Valter Roša, na rasporedu sutra u 20 sati, a temelji se na Foovom istraživanju srednjovjekovne narodne predaje i tradicije tzv. giullara, odnosno, lakrdijaša. Društvo Naša djeca iz Buzeta izvest će plesnu predstavu "Ples divova", dramska skupina buzetske OŠ s predstavu "Anguli Banguli" te dramska skupina OŠ Tar-Vabriga predstavu "Kekspire".

Pjevači Udruge "Mali veliki mikrofon" i buzetski Error bend održat će koncert s početkom u 19 sati, a u Roču su se pobrinuli i za dvije filmske poslastice. Sedmi kontinent, udruga koja se bavi edukacijom medijske kulture u osnovnim školama odabrala je "Isdraken", hrvatsku premijeru švedskog dječjeg filma o 11-godišnjem dječaku koji napušta svoj dom te njemački film "Krokodili". (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter