Roc: Spas HŽ-ove baštine u zadnji cas

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Parni stroj nekadašnje željeznicke crpne stanice u Vaškama kod Roca, izraden 1876. godine u Grazu, jedan od najstarijih, ako ne i najstariji u Istri, konacno ce se restaurirati, a ovaj ce zahvat, iako se radi o HŽ-ovom vlasništvu, financirati zagrebacki poduzetnik Branko Tomašic, inace vlasnik zemljišta na kojem se nalazio stroj.

Ova je vrijedna industrijska baština prije nekoliko godina izmještena iz zgrade crpne stanice i ostavljena na milost i nemilost vremenskim (ne)prilikama. Tekst o kulturocidu, objavljen nedavno u našem listu, odjeknuo je do Zagreba. Tomašic je u cetvrtak stigao u Roc, sastao se s gradskim celnicima i ponovno pokrenuo akciju restauracije.

- Konacno ce se realizirati ono o cemu smo se i ranije dogovarali. Postrojenje ce se prebaciti kod rocke željeznicke stanice, restaurirati i izložiti kao svjedocanstvo jednog vremena. Spreman sam financirati njegovo postavljanje na lokaciju na kojoj ce biti dostupno svima. Jedna je varijanta bila i da parni stroj ostane na izvornoj lokaciji u Vaškama, ali to je privatni posjed i odlucili smo da se ipak postavi na javnoj površini, izjavio je Tomašic.

Rocanin Davor Grabar, predsjednik buzetskog Odbora za revitalizaciju povijesnih jezgara i ocuvanja spomenika kulture, ujedno i predsjednik rockog KUD-a Istarski željeznicar, kaže da je nakon niza akcija kojima se zadnjih nekoliko godina pokušavalo riješiti taj problem ovo najkvalitetniji korak, zahvaljujuci Tomašicu i Gradu.

- Na pravom smo putu da se parni stroj restaurira i postavi u Rocu kao svojevrsna turisticka atrakcija, rekao je Grabar.

HŽ je nedavno na upit novinara planira li se što uciniti za zaštitu i valorizaciju starog parnog stroja odgovorio da crpno postrojenje smješteno podno Roca zaista ima vrijednost industrijske baštine jer je gradeno u sklopu izgradnje željeznicke pruge Divaca - Pula/Kanfanar - Rovinj, koja je za promet bila otvorena 18. kolovoza 1876. godine.

U odgovoru se takoder navodi da je strucna valorizacija, a potom i zaštita baštinski vrijednih objekata u iskljucivoj nadležnosti mjerodavnog konzervatorskog zavoda, odnosno Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, no ona zasad nije napravljena.

Lopticu su u HŽ-u potom prebacili na vlasnika Vaške te naglasili da je obecao parni stroj obnoviti i izložiti kao spomenik tehnicke baštine o svojem trošku. Tomašic ce to sada konacno i uciniti, no doista je pitanje je li on taj koji treba voditi brigu o vrijednoj, 135 godina staroj industrijskoj baštini. (G. CALIC ŠVERKO)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter