Roč: Slavi se Misal po zakonu rimskoga dvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Znanstveni skup u povodu 530. obljetnice prve hrvatske tiskane knjige - Misala po zakonu rimskoga dvora (1483.) - održat će se u organizaciji Katedre Čakavskog sabora Roč i suorganizaciji Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" Buzet, u Roču u petak, u 11 sati.

"Istra u doba nastanka hrvatskog Prvotiska" tema je predavanja akademika Josipa Bratulića, koji je ujedno mentor skupa. O jeziku hrvatskog Prvotiska govorit će akademik Stjepan Damjanović, a akademkinja Anica Nazor govorit će na temu "Hrvatski Prvotisak i oko njega". "Prinos razmatranju refleksije rukopisne tradicije u Prvotisku" naziv je predavanja prof. dr. sc. Matea Žagara, dok će Frane Paro, redoviti prof., govoriti o "Svetoj geometriji u hrvatskoglagoljskom prvotisku".

Partner manifestacije je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu koja u svome trezoru čuva dva originala hrvatskog Prvotiska. Zahvaljujući susretljivosti i razumijevanju NSK-a, jedan originalni primjerak Prvotiska bit će izložen u Roču, u sklopu znanstvenog skupa. Na svečanom otvaranju skupa govorit će Vladimir Pernić, predsjednik Katedre Čakavskog sabora Roč, Dunja Seiter-Šverko, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, akademik Josip Bratulić te predstavnik Grada Buzeta - pokrovitelja manifestacije.

Misal po zakonu rimskoga dvora prva je hrvatska tiskana knjiga, otisnuta svega 28 godina nakon dovršetka Gutenbergove četrdesetdvoredne Biblije. Ujedno, to je prvi misal u Europi koji nije tiskan latiničnim slovima. Pojava Misala, knjige tiskane na hrvatskom jeziku i pismu, svjedoči o društvenom, gospodarskom, kulturnom i intelektualnom potencijalu Hrvata u drugoj polovini XV. stoljeća. (G. Č. Š.)


Podijeli: Facebook Twiter