Roc dobiva procistac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ispred rockog Doma kulture u cetvrtak je svecano obilježen pocetak izgradnje kanalizacije u Rocu te prve faze Istarskog vodozaštitnog sustava. Radove u Rocu simbolicno je otvorio župan Ivan Jakovcic, koji je porucio da vodozaštitnim projektom Istra nastavlja realizaciju svojih programa, ulažuci u sadašnjost, a još više u buducnost.

Za Roc, smješten u II. zoni sanitarne zaštite izvorišta Sv. Ivan, kao prvo naselje iz programa izgradnje vodozaštitnog sustava ugovoreni su gradevinsko-montažni radovi na kolektorskoj mreži od 6,7 kilometara. Izvodac je GP Krk, cijena radova iznosi 6,9 milijuna kuna, a rok izvodenja je 12 mjeseci.

Investitor radova, IVS, vec je pripremio dokumentaciju za postupak javne nabave uredaja za procišcavanje otpadnih voda Roca, a istovremeno planira provesti javnu nabavu za radove na kolektorskoj mreži naselja Prhati u slivu izvora Rakonek te nakon toga i za tamošnji procistac.

Realizacija projekta Istarskog vodozaštitnog sustava, rekao je direktor IVS-a Darko Bratulic, planirana je u dvije faze. U prvoj fazi su sustavi koji se nalaze u II., III. i IV. zoni zaštite izvorišta vode za pice (prvih 86 naselja), a u drugoj sustavi u nedovoljno istraženim zonama i izvan zona zaštite. Procjena vrijednosti ukupnih ulaganja prema studiji iz 2000. godine je oko 147,5 milijuna eura, od toga u prvoj fazi oko 75 milijuna.

Prioritet u ovoj i iducoj godini, rekao je Bratulic, bit ce u suradnji s Hrvatskim vodama pripremiti projekt sufinanciranja iz fondova EU-a za razdoblje 2012. - 2013. godine, iz kojih se ocekuje do 75 posto bespovratnih financijskih sredstava, odnosno oko 40 milijuna eura.

Projekti IVS-a financiraju se iz naknade za zaštitu voda, posebne naknade, kredita i fondova. Uvodenjem posebne naknade u visini od jedne kune po kubiku prodane vode u vodoopskrbi na podrucju cijele Istre osiguravaju se vlastita financijska sredstva, koja cine oko 25 posto ukupne vrijednosti projekta. (G. CALIC ŠVERKO)

VIŠE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter