Roč: 530. obljetnica prve hrvatske tiskane knjige

Pernić i Pavletić kod replike Gutenbergove preše (G. Č. Š.)
Pernić i Pavletić kod replike Gutenbergove preše (G. Č. Š.)

Navršava se 530. godina od tiskanja prve hrvatske i južnoslavenske knjige, Misala po zakonu rimskoga dvora, koji je svjetlo dana ugledao 22. veljače 1483. godine. Kao predložak za štampu korišten je rukopisni kodeks Misal kneza Novaka iz 1368., koji je od početka 15. stoljeća bio u upotrebi u crkvama u Nugli te u Roču, a veliki događaj – tiskanje Prvotiska najavio je čuvenim usklikom "Vita, vita, štampa naša gori gre..." Juri žakan iz Roča. Njegova se bilješka u znanstvenim krugovima tumači kao skup podataka koji upućuju na zaključak da je tekst prvotiska Misala iz 1483. godine mogao biti priređen u Istri, možda čak u Roču.

Ponosna na prvotisak, povijesni kulturološki čin u koji je upisano i ime Roča, Katedra čakavskog sabora Roč prigodnim programima obilježit će ovu obljetnicu. U Švicarskoj, u Offizinu Parnassia, slovolivnici iz Vattisa koja vjerojatno jedina na svijetu posjeduje kalupe za izradu odljevaka glagoljskih slova, naručit će se odljevci glagoljskih slova za potrebe Glagoljske tiskare u Roču, najavio je na  konferenciji za novinare predsjednik ročke katedre Vladimir Pernić. Nabavit će se 10 kilograma slova, proreda, interpunkcija, ukrasa, praznina..., izradit slovoslagarski pult te matrice od novonabavljenih slova, dvije stranice iz glagoljskog misala prvotiska i otisci. U planu je i uređenje Glagoljske tiskare i Skriptorija kao istraživačko-edukativne radionice, svojevrsnog  glagoljskog knjigotiskarskog laboratorija, u prostoru uz Vela vrata u Roču.

U sklopu programa obilježavanja 530. obljetnice prve hrvatske tiskane knjige, ročka Katedra upravo je objavila dva nova izdanja; "Mali bukvar Jurja Žakna" i "Alphabetum glagoliticum" čiji je autor prof. Paro. U svibnju će organizirati znanstveni skup "O Misalu prvotisku" u suradnji s HAZU-om, Staroslavenskim institutom i HSK-om. Mentor je akademik Josip Bratulić, a predviđeno je pet predavanja na temu prvotiska.

Od travnja do listopada održavat će se radionice za djecu i odrasle; linorez i otisci, izrada papira, kaligrafija, glagoljske čestitke. Predviđa se snimiti dokumentarni film o tiskarskoj preši u Roču, "Vita, vita…"   kojim će se zabilježiti put od potrage za glagoljskim slovima preko njihova pronalaska i lijevanja u švicarskoj slovolivnici pa do izrade matrica - kao jedinstven projekt u svjetskim okvirima.

U Katedri Čakavskog sabora Roč najavili su da će ova godina biti i u znaku 1.150. godišnjice misije svete braće Konstantina Ćirila i Metodija, autora glagoljskog pisma. Nakon što su osmislili novo pismo - glagoljicu i na staroslavenski jezik preveli dijelove "svetih knjiga", oni su se 863. godine na poziv moravskog kneza Rastislava uputili u Moravsku u misiju širenja kršćanstva. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter