Robovi u poljima lavande

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovoga je vikenda u Puli, tocnije na Punta Verudeli organiziran drugi po redu Istarski festival lavande kojeg je svecano otvorio sam pulski gradonacelnik Boris Miletic. I dok se organizatorica festivala Dubravka Orlic Bašlin, direktorica tvrtki Agrofarmacija i Svijet biljaka, na otvorenju u petak hvalila da je proizvodnja ljekovitog bilja jedino podrucje u kojem svake godine dolazi do porasta proizvodnje od 8 do 15 posto, prešutjela je da njeni radnici još od sijecnja ne primaju placu.

Inace, Orlic Bašlin, koja kao clanica IDS-a ima veliku podršku lokalne vlasti u razvijanju projekta "Istarska lavanda", istarskoj je javnosti postala poznata po bespravno izgradenom stakleniku na Valelungi, a citav je slucaj došao i do USKOK-a zbog falsificiranja jednog službenog dokumenta.

Daleko od ociju javnosti zbio se dogadaj na sam dan otvaranja festivala u hotelu Histria. Naime, tri djelatnice iz vodnjanske tvrtke Svijet biljaka Ljiljana Šervic, Blaženka Tomicic i Mihaela Berberovic sastale su se s direktoricom koja im je taj dan obecala isplatiti sav dug od neisplacenih placa koji po radnici iznosi izmedu 15.000 i 20.000 kuna. No, na kraju im je Orlic Bašlin dala svakoj po tisucu kuna i kazala im da joj više ne dolaze jer da novca njena tvrtka nema.(M. JERIN; snimio B. D.)

ŠTO SU SVE NAŠOJ NOVINARKI REKLE RADNICE I DIREKTORICA, PIŠE NEDJELJNI GLAS ISTRE


Podijeli: Facebook Twiter