Robot presadio gušteracu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ekipa sveucilišne bolnice u Pisi objavila je u srijedu da je uspješno prvi put na svijetu presadila gušteracu na blago invazivan nacin uz pomoc robota, na pacijentici oboljeloj od dijabetesa tipa A.

Intervenciju je vodio profesor Ugo Boggi i ona otvara nove perspektive lijecenja dijabeticara jer je blago invazivna i bitno smanjuje postoperativne komplikacije, priopceno je iz bolnice.

"To okoncava dilemu koja traje desetljecima o potrebi presadivanja gušterace zbog jako invazivne operacije kada se operira na tradicionalni nacin", rekao je konferenciji za novinare profesor Boggi. Zahvaljujuci robotskoj tehnici moglo se izvesti presadivanje kroz tri rupe i rez od samo 7 cm, navodi bolnica.

Ta je operacija sada analogna jednostavnijim operacijama koje se izvode endoskopski. Presadivanje je izvedeno 27. rujna na 43-godišnjoj pacijentici, majci dvoje djece koja živi u Abrruzzi. Ona boluje od dijabetesa tipa A od 24. godine i vec joj je presaden bubreg.

Pacijentica je izašla iz bolnice 30. listopada bez komplikacija nakon operacije. U bolnici u Pisi je u srpnju ove godine izvedena prva robotska transplantacija bubrega u Europi.


Podijeli: Facebook Twiter