Robot iz Istre istraživat ce Mjesec

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dugogodišnji novinar, zaljubljenik u nove medije i racunalnu tehnologiju, putnik i pustolov, Miroslav Ambruš-Kiš voditelj je Synergy Moon Teama, grupe od 150 strucnjaka iz 18 zemalja, od cega njih dvadeset iz Hrvatske, koji ce do kraja iduce godine, u konkurenciji 29 timova iz cijeloga svijeta, pokušati osvojiti Googleovu Lunar XPrize, nagradu tešku 30 milijuna dolara.

Tim koji ju želi osvojiti mora na Mjesec uspješno spustiti robot-vozilo koje ce po izrazito zahtjevnom terenu, mjesecevoj prašini, odvoziti najmanje pola kilometra, a onda natrag, "kuci" na Zemlju, odaslati TV-signal visoke rezolucije.

RUDARI NA MJESEC, TURISTI U ORBITU


Ekipa Synergy Moon Teama svoju ce opremu lansirati iz Tonge, pacifickog otoka - kraljevine na kojoj se nalazi svemirska luka Interorbital Systemsa, americke tvrtke koja stoji iza Synergy Moon Teama. Još dugorocnije, kaže Ambruš-Kiš, ambicija je na Mjesec slati rudare, a u orbitu - turiste.

Drugim rijecima, Googleova nagrada samo je uvertira u nešto daleko znacajnije i, dakako, profitabilnije - crpljenje Mjesecevih ruda i slanje turista u orbitu.

- A prije toga, kao uvertira u svemirski turizam, najvjerojatnije u prosincu ili sijecnju, letim u svemir u kapsuli za dvoje, zajedno s Nebojšom Stanivojevicem, Tuzlakom koji je, u velikoj mjeri i pješice, obišao svijet, a sad je i dio našeg velikog medunarodnog tima. Za Interorbital Systems, koji dugorocno ima namjeru baviti se svemirskim turizmom, ja sam odlican "maneken", koji treba pokazati da i ekipa mojih godina može turisticki u orbitu.

- Kad je Google raspisao svoj natjecaj 2007. godine, zanimalo me koji su timovi, tada njih dvadesetak, u igri, a onda sam naišao na tim unutar kojeg je puno prezimena završavalo na "ic". Izmedu ostalih, primijetio sam ime Mikea Vucelica, covjeka rodenog u Garešnici, koji je sudjelovao u spašavanju Apolla XIII 1970. godine. Htio sam o svima njima napraviti pricu, a na kraju sam im se, spletom okolnosti, i pridružio.

HOME MADE


U timu su, osim Vucelica, koji je naš savjetnik, Kevin Myrick, astrofizicar koji je osnovao tvrtku za ulaganja u privatne svemirske firme, Stanivojevic, koji je kao 20-godišnjak pobjegao pred ratom iz Tuzle, završio u Južnoj Africi sa kamerom i s njom napravio karijeru, kao i mnogi drugi. U rujnu 2009. godine Nebojša me pitao da li bih s njim letio u svemir, a taj ce, eksperimentalni let, biti uvertira u novi biznis Interorbital Systemsa - slanje turista u orbitu. U kapsuli za dvoje bit cemo katapultirani s Tonge.

- Na Mjesec, takoder s Tonge, do kraja 2012. godine, za Googleovu nagradu planirate lansirati i robot-vozilo napravljeno u Istri, kao i domace, homemade satelite za slanje TV-signala s Mjeseca. Što radi ostalih 130 clanova tima iz cijeloga svijeta, i kako ce ta prica opcenito teci?


- Cile, zemlja koja želi imati vlastitu "svemirsku pricu", u pustinji Atacama kraju privodi gradnju svog svemirskog centra, a Synergy Moon Team zajedno s Cileancima gradi lander, letjelicu koja naše robote, jedan napravljen u Istri, a drugi na Sveucilištu Maryland, treba "meko" spustiti na Mjesec. Šaljemo dva rovera da bismo prepolovili rizik iskrcavanja na Mjesec. Rover kojeg radimo ovdje isprva nije imao apsolutno nikakve veze s Mjesecom.

Njega je inženjer Krešimir Mogoroš iz Kaštelira u Istri napravio "iz vica", zaista, da bi zabavio djecu. Naime, rijec je o covjeku koji je vani napravio karijeru, radio je i za NASA-u. Nakon što je preselio u Istru, sprijateljio se s ekipom iz Astronomske udruge iz Vidulina, koja se bavi i edukacijom djece, pa je Mogoroš odlucio za djecu napraviti solarni robot na šest kotaca, na kojeg je stavio elektroniku i nešto logike, kameru.

LOGO NA MJESECU


To je cudo po šumi, opet iz vica, u jednom danu prošetalo od Rovinja do Rovinjskog Sela. Shvatili smo da taj covjek nešto može napraviti, samo ako mu damo još softveraša i opreme. Do Cilea moramo završiti finalnu verziju rovera od karbona i titanija, u koji ulazi oprema za odašiljanje signala, za koju smo dokazali da može mjesec i pol dana provesti u orbiti. Svaki element je testiran, softver takoder.

Ne suradujemo s timom koji radi u Marylandu, svatko radi na svom vozilu. Ostatak ukupnog tima radi u Interorbital Systemsu na raketi, na nacrtima, na softveru i njegovoj integraciji, ljudi iz Rusije rade na kontroli kvalitete, a motori i gorivo dolaze iz Ukrajine.

Raketa ce, zanimljivo je, biti gonjena posve novim, eko-gorivom od alkohola i terpentina, kojeg je, da ga se sjetio, mogao napraviti vec da Vinci! Jedini nusprodukt tog goriva je voda. Kako bilo, citav tim komunicira neformalno, brzo, svatko brine za sebe. Iza nas stoji privatni kapital pa nema niti suvišne administracije, papirologije koja samo usporava.

- Usporava vas, ovdje u Hrvatskoj, medutim, budžetni deficit. Nedostaje vam sto tisuca eura.


- Tocno, sto tisuca eura da dodemo do Cilea. Zato pozivam zainteresirane sponzore da nas podrže, i ponosno iduce godine gledaju svoj logo koji ce biti odaslan na slici s Mjeseca.

PODJELA NOVCA

- Vrlo ste optimisticni, uvjereni da ce istarski rover provozati Mjesecom i osvojiti Googleovu nagradu?


- Sve je totalno neizvjesno, ali i uzbudljivo, usput cemo pak oboriti sve rekorde! Što se tice znanja, necemo se sigurno osramotiti. Kasniti, eventualno, možemo, ali samo zbog nedostatka novca. Hrvatskim clanovima ce pripasti dva milijuna dolara, tako smo se, potpuno neformalno, dogovorili za mog zadnjeg posjeta SAD-u. U timu je i dosta umjetnika, primjerice, Helena Bulaja, Anne Hill, Csongor Farkas. Kad odemo na Mjesec, morat cemo sve ponijeti sa sobom, pa tako i kulturu!


Podijeli: Facebook Twiter