Robot Curiosity sletio na Mars

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Robotsko vozilo "Curiosity" američke svemirske agencije NASA uspješno se u ponedjeljak ujutro spustilo na Mars,  nakon stotina milijuna milja koliko je prošlo kroz svemir, objavile su ekipe u NASA-inu centru u Pasadeni u saveznoj državi Kaliforniji. 

"Dodir s tlom je potvrđen", objavio je stručnjak iz NASA-ine kontrole u centru  Jet Propulsion Laboratory (JPL) u Pasadeni. 

Curiosty je ime tonu teškog robota-laboratorija, koji je pak dio četiri tone teškog NASA-ina znanstvenog laboratorija za Mars.  Taj sofisticiorani robot mogao bi dati podatke je li na Marsu ikada bilo života i je li život moguć, odnosno, kako piše CNN,  parafrazirajući slavnu rečenicu iz filma Casablanca:"Od svih gradova u svijetu "zašto bi život bio moguć jedino na planetu Zemlji".

Uz proračun od 2,5 milijarde dolara, misija Curiosity koji je u 8,5 mjeseci od lansiranja prešao 352 milje, trebala bi potrajati dvije godine i zapravo je trostruka:  procijeniti mogućnost života na Marsu u prošlosti i sadašnjosti, proučiti geologiju i geokemiju, istražiti procese povezane s mogućnošću života na Marsu, uključivo ulogu vode. 

Curiosity je robot, no djeluje poput znanstvenika: skeptičan je, izvodi eksperimentalne kontrole, dvaput i triput provjerava svaki rezultat. No za razliku od ljudi, srećom, robota ne mogu lako ubiti radioaktivne ili toksične tvari, piše CNN. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter