Robo-lampe iz Jadreški osvajaju svijet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Robert Matysiak živi u Jadreškima nedaleko od Pule, ima 31 godinu i radi u trgovini elektromaterijala. Ono što ga dovodi pod medijski reflektor jesu kreativne ideje i njihova realizacija. Njegove izmaštane robo-lampe promoviraju same sebe. Kad jednom privuku pogled, nije ga tako lako skinuti.

Lampe svoj robotski izgled duguju autorovom perfekcionizmu, koji ga potice na obradivanje detalja, ali i tipu materijala. Izraduje ih od sivih cijevi za nadžbukne instalacije koje svojim naborima i sveukupnim izgledom stvaraju upecatljiv robot-efekt. Specificnost i dodatna kvaliteta lampi je u tome što su izradene od materijala koji ima A-test.

- To znaci da je nezapaljiv do 120 stupnjeva Celzija i otporan na udarce, ponosno ce šegrt Robert dodajuci da dobra izolacija robolampe sigurno štiti od eventualnog strujnog udara. Na lampe planira dodati i LE diode koje su, barem u filmovima, neizostavni dio robotskog inventara.



Sve je pocelo, prica Robert, uredivanjem izloga trgovine u kojoj radi, a nastavilo se prezentacijom lampi na pulskom Hand made festivalu, potom i na Špancirfestu u Varaždinu.

- Nadam se da cu ih i dalje prodavati jer tim novcem mogu unaprijediti svoje robote. No, ostat cu vjeran rucnoj izradi. Istina, kupio bih bolju pilu, eventualno stroj za rezanje, samostojecu bušilicu, ali ne bih krenuo u masovnu proizvodnju. Ja sam prvenstveno kreativac. Vodim se maksimom - lijepo je ono što je oku ugodno. Volim to što radim i svida mi se što se to ljudima svida, veli Robert.

Žarulja koja na robo-lampi izgleda kao glava robota ne svijetli poput klasicne radne lampe, ali je obicno u raznim bojama. Time se postiže, veli Robert, ambijentalno ozracje, a lampe postaju zanimljiv sobni rekvizit.

Tu su kreativnost prepoznale i brojne web-stranice, Gizmodo, Engadget, Pocket Lint, DesignBoom, Geeky-Gadgets, TechNews..., te su pisale o svjetiljkama mladog umjetnika od kojih svaka ima svoju osobnost".

Robo-lampe imaju i svoju grupu na Facebooku gdje možete stupiti u kontakt s umjetnikom i pogledati prigodnu galeriju fotografija.


Podijeli: Facebook Twiter