Robna razmjena privukla brojne Puljane

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

U Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc jučer je u prijepodnevnim satima održana treća solidarna razmjena "Milo za drago" koja solidarnošću prkosi nehumanom principu kapitalističke ekonomije.

Građani Pule mogli su doći i potpuno besplatno obnoviti svoju garderobu, domaću biblioteku ili pak dječji kutak igračaka. Posjetiteljima nisu bila na raspolaganju samo materijalna dobra, već su se mogli upoznati i s različitim znanjima i vještinama. Svestrana umjetnica Fina Balta-Šošić prezentirala je zanimljivu tehniku prešanja i konzerviranja cvijeća uz očuvanje boje, te slaganje kompozicije i ukrašavanje otpadne ambalaže istim.

Odaziv je bio dobar, mnogi su samo promatrali tehniku, a deset sudionika se aktivno uključilo u rad. Zanimljiva je bila i geštalt tehnika izrade intimnog dnevnika od recikliranog papira koju je prezentirala Amalija Broeckner Jackob. Jedan od glavnih organizatora Nenad Maljković, zaintresiranima je održao radionicu "Uvod u razmjenu bez novca u kvartu i na poslu".

Ovaj projekt ostvarile su četiri partnerske udruge - Tranzicijska Pula i Savez udruga Rojca, udruga Hrvatska permakultura, a nositelj projekta je Uduga Trenutak 39 iz Zagreba. Europski socijalni fond i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske prepoznali su i sufinancirali projekt. Organizatori se nadaju rastu projekta, snažnijem financijskom poticaju te planiraju unaprijediti web sustav razmjene "Milo za drago" putem kojeg će zainteresirani moći razmijeniti usluge, znanja, vještine i materijalna dobra.

Ovakve inicijative su u svijetu dobro poznate, ali kod nas tek trebaju zaživjeti no to nije samo odgovornost organizatora - građani također moraju osvijestiti važnost društveno korisnog rada i djelovanja za opće dobro jer zajedno možemo mnogo više nego što mislimo. (E. ORLIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter