Robinson: Sinn Fein ucjenjuje policiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjevernoirski premijer Peter Robinson optužio je u nedjelju Sinn Fein, partnera u svojoj vladi, za "razbojnički pokušaj ucjene" policije kroz kritiku uhićenja čelnika te stranke Gerrya Adamsa.

Policija je u petak produžila pritvor Adamsu dajući inspektorima rok do 19 sati u nedjelju da ga ispitaju u vezi s ubojstvom iz 1972., što je dodatno produbilo političku krizu u toj sjevernoj britanskoj pokrajini. Sinn Fein, koji je na vlasti zajedno s Robinsonovom protestantskom Demokratskom unionističkom strankom (DUP) smatra da je uhićenje namjerni pokušaj "mračnih snaga" u policiji da potkopaju mirovni proces.

"Javna prijetnja iz samog vrha Sinn Feina da će razmotriti svoju politiku prema policiji ako Gerry Adams bude optužen je neopisiv, razbojnički pokušaj ucjene policije", rekao je Robinson u priopćenju.

"Upozoravam Sinn Fein da je prevršio svaku mjeru i da odmah prestane s tim destruktivnim ponašanjem", istaknuo je premijer.

Vođa Sinn Feina Gerry Adams, kojeg je policija u Sjevernoj Irskoj uhitila u srijedu u okviru istrage o jednom od najkontroverznijih ubojstava u toj britanskoj pokrajini, rekao je da je nevin i da iza tog poteza stoje politički motivi. Adams koji je u Velikoj Britaniji omražen kao glasnogovornik Irske republikanske armije (IRA) u 1980-ima sebe je prikazao kao sjevernoirskog mirotvorca, a potom i populističkog oporbenog političara u irskom parlamentu.

Njegova stranka je u srijedu potvrdila da ga policija ispituje u svezi otmice i ubojstva Jean McConville iz 1972., majke desetoro djece koju je IRA likvidirala tvrdeći da je dostavljala podatke britanskoj policiji. Adams, koji vodi kampanju za predstavnike Sinn Feina na europskim izborima 23. svibnja, natuknuo je da je moguće da iza njegova uhićenja stoje politički motivi.

Tijelo McConville je bilo pronađeno 2003. na plaži u okrugu Louth, kojeg Adams predstavlja u irskom parlamentu. Istraga o ubojstvu McConville ponovo je pokrenuta nakon objave niza intervjua bivših boraca iz Sjeverne Irske za Boston College. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter