Roberto Licul nagrađen za rad o sestrinstvu

Roberto Licul
Roberto Licul

Roberto Licul iz pulske Opće bolnice obranio je završni rad na Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci 1. rujna s temom "Sestrinstvo kao ženska profesija: stavovi pacijenata Opće bolnice Pula prema sestrinstvu kao rodno/spolnoj obilježenoj profesiji", a nedavno je i upisao Diplomski studij sestrinstva - Promicanje i zaštita mentalnog zdravlja.

U suradnji s ko-mentoricama Stjepkom Popović i Ivom Rinčić rad je poslan na natječaj za dodjelu nagrade za studentski rad na teme žena, odnosno rodne problematike Centra za ženske studije te je nedavnom odlukom prosudbene komisije rad Roberta Licula, zaslužio posebno priznanje i pohvalu, pridonijevši vidljivosti ženskih/rodnih tema u akademskoj zajednici. Svečana dodjela nagrade održat će se u utorak, 17. studenog u sastavu Dana Marije Jurić Zagorke, u prostoru Centra za ženske studije u Zagrebu.

Cilj Liculovog rada bio je ispitati stavove pacijenata Opće bolnice Pula prema sestrinstvu kao rodno/spolno obilježenoj profesiji, utvrditi doživljavaju li sestrinstvo kao dominantno žensku profesiju te definirati odrednice stavova prema sestrinstvu kao rodno/spolno obilježenoj profesiji. Podijeljeno je 250 anketnih listića i to pacijentima hospitaliziranim u razdoblju od siječnja do ožujka 2015. godine, a upitnik je ispunilo njih 228. Gotovo svaki drugi pacijent (46 posto) vjeruje da je sestrinstvo prikladnija profesija za žene jer su brižnije i suosjećajnije po prirodi, 43,4 posto smatra da žene generalno pružaju bolju zdravstvenu njegu od muškaraca, a trećina (30,2 posto) smatra da je sestrinstvo profesija za žene.

Ispitanici se najviše slažu s tvrdnjama da medicinski tehničari pružaju bolju zdravstvenu njegu osobama s invaliditetom, psihijatrijskim bolesnicima i starijim osobama zbog svoje fizičke snage (52 posto) te da medicinske sestre pružaju bolju zdravstvenu njegu na odjelima s djecom od medicinskih tehničara zbog svog majčinskog instinkta (49,1 posto). (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter