Roberti Grando Kozlevac uvjetna nakon nagodbe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Supruga predsjednika Županijske skupštine i istarskog SDP-a Dina Kozlevca pravomocno je kažnjena uvjetnom osudom na 11 mjeseci zatvora s cetverogodišnjim rokom kušnje, doznajemo iz Opcinskog državnog odvjetništva u Pazinu.

Roberta Grando Kozlevac teretila se za pronevjeru i krivotvorenje službene isprave, a slucaj je u prosincu 2010. otkrio upravo Glas Istre. Državno odvjetništvo tereti i Valtera Marfana za zloporabu ovlasti i položaja te krivotvorenja službene isprave, o cemu ce, za razliku od Grando Kozlevac, tek odlucivati Opcinski sud u Bujama.

Grando Kozlevac bila je zaposlena kao voditeljica racunovodstvene službe vatrogasnih udruga na umaškom podrucju, a na toj je poziciji i pocinila kaznena djela za koja je osudena. Policija je kriminalistickim istraživanjem utvrdila da je Grando Kozlevac tijekom 2009. i 2010. oštetila vatrogasne udruge na Umaštini za više od 110 tisuca kuna tako što je sredstvima s njihovih racuna podmirivala troškove na svojoj, ali i suprugovoj kreditnoj kartici.

Supruga Dina Kozlevca se, podsjetimo, sama prijavila nadležnom odvjetništvu, ali tek nakon što smo se u prosincu 2010. poceli raspitivati o tom slucaju. Tada je Kozlevac za Glas Istre tvrdio da njegova supruga nije ukrala novac. Doduše, natuknuo je da bi se moglo raditi o nekakvim njemu nepoznatim nepravilnostima, ali da je iznos od 100 tisuca kuna, o kojem se tada govorilo, pretjeran. tvrdio je i da nije znao da je dio pronevjerenog novca završio na njegovom racunu.

Zanimljivo je da je do presude došlo nakon nagodbe stranaka i opcinskog državnog odvjetništva u Pazinu od kojeg smo na naš upit dobili odgovor da je Županijski sud donio presudu "u povodu zahtjeva za donošenje presude na zahtjev stranaka, a na temelju clanka 190.a starog zakona o kaznenom postupku". (B. ŽIŽOVIC)

Dino Kozlevac: Moja se žena nagodila da izbjegne dugotrajni proces

- Koliko Vašu politicku poziciju ugrožava suprugin potez, odnosno njezina nagodba s pravosudem uz priznanje pocinjenog djela?

- Mi smo dvije odrasle osobe koje odgovaraju svaka za svoje postupke. Vidljivo je da ja ni na koji nacin nisam u to ukljucen. Moja žena je preuzela odgovornost i za mene je ta neugodna prica završena. Casno i pošteno nastavljam obavljati svoju dužnost kao i dosad.

- Zašto je došlo do nagodbe?

- Ona se nagodila jer nije bilo volje i želje za dugim procesom i dodatnim neugodnostima. To maltretiranje trajalo bi godinama. (D. GRAKALIC)

CIJELI TEKST O PRESUDI TE RAZGOVOR S D. KOZLEVCEM CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter