"Roberta, opet" novi projekt Roberte Milevoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulska plesačica Roberta Milevoj trenutno boravi na jednomjesečnom rezidencijalnom programu u zagrebačkom Teatru &TD gdje priprema novi solo projekt radnog naslova "Roberta, opet" Projekt je inspiriran plesnim filmom "Contrada" u režiji Matije Debeljuha.

Prema najavi, predstava nastaje kao reakcija na bivanje u prirodnom okruženju i promišljanje veze između osobnog doživljaja i scenskog potencijala koje takvo iskustvo nosi sa sobom, kao i veze između filmskog i plesnog medija te njihovog međusobnog utjecaja na razini izvedbe.

Kako je moguće percipirati vanjski prostor obitavanja slično kao i izvedbeni scenski prostor? Je li ovaj prvi mjesto iz kojeg crpimo inspiraciju za ovaj sljedeći u kojem se djelo realizira? Je li moguće da se prostor transformira jer se naša percepcija naspram njega mijenja?

Je li moguće uspostaviti novi imaginarni prostor kroz senzaciju tijela i njegovih perceptivnih sposobnosti? Je li ono što vidimo zaista upravo to što vidimo ili je moguća neka druga ideja nečeg poznatog i definiranog?, neka su to od pitanja koja promišlja projekt "Roberta, opet".

Na predstavi u rezidencijalnom programu u Teatru &TD Roberta Milevoj radit će do 21. veljače. Ideja projekta "&TD u rezidenciji" dolazi "iz razumijevanja i dosadašnjeg iskustva Kulture promjene SC-a i Teatra &TD da mladi, nadolazeći autori zahtijevaju veću podršku umjetničkih struktura, prostor i vrijeme za istraživanje koji ne bi trebao biti uvjetovan komercijalnim zahtjevima tržišta te da njihove kreacije zahtijevaju međusobno povezanu mrežu kazališnih i performativnih organizacija i institucija".

Pulska plesačica Roberta Milevoj prva plesna iskustva stekla je u Studiju za stvaralačke djelatnosti Zaro iz Pule. Profesionalno plesno obrazovanje nastavlja u Zagrebu i inozemstvu sudjelujući u brojnim međunarodnim programima i radionicama.

Od 1998. surađuje s brojnim plesnim ansamblima i nezavisnim grupama (Liberdance, Sodaberg, Montažstroj, Tala, dance_lab collective, Marmot, ZPA, Studio za suvremeni ples). Jedna je od suosnivačica umjetničke organizacije dance_lab collective unutar koje realizira svoj prvi autorski rad "Trio".

U 2010. dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju žensku ulogu u predstavi "Nastup". (B. ĆUSTIĆ JURAGA)


Podijeli: Facebook Twiter