Roberta Dubac: Rat se nastavlja u mislima

Roberta Dubac, autorica predloška predstave
Roberta Dubac, autorica predloška predstave

U istarskim zajednicama Talijana odigrava se predstava prema djelu Roberte Dubac, autorice iz Buja. Riječ je o jednočinki "Il giorno prima (Bobo)" (Dan prije, Bobo), prema njezinoj knjizi "Chiesa di nessuno" (Ničija crkva), koju će uprizoriti "La Macchina del testo" iz Trsta u suradnji s Talijanskom unijom i tršćanskim Narodnim sveučilištem.

- Jednočinka "ll giorno prima (Bobo)" režirana je prema tekstu istoimene kratke priče, koja je nastala, kao mnoge moje pripovijetke, promatranjem fotografije. To je istinita priča koja govori o branitelju iz Domovinskog rata i njegovu povratku s ratišta te nemogućnosti nastavljanja normalnog života. Radi se o pokušaju istraživanja onoga što se dešava u ljudskom umu nakon traume PTSP-a, ali je to istovremeno i pokušaj razotkrivanja unutarnje borbe koju srce ili duša te osobe vode protiv same bolesti. Bilo mi je dovoljno čuti nekoliko riječi pravog Boba, da bih naslutila da u njemu ipak tinja želja za životom, veli Roberta Dubac.

Rat ne završava potpisivanjem mirovnih sporazuma, datumima koji se nalaze u udžbenicima iz povijesti. Rat se nastavlja u mislima svih onih koji su ga proživjeli, ističe Dubac koja navodi i da je do suradnje s "La Macchina del testo" došlo putem redatelja Gianfranca Sodomaca iz istoimene udruge. Nakon što je pročitao moju knjigu, pomislio je da je to djelo dobro za kazališnu adaptaciju. Prepustila sam im cjelokupnu realizaciju i bila znatiželjna kako će to ispasti. Prisustvovala sam premijeri u Umagu, i iskreno, nisam znala što da očekujem. No, onda su se ugasila svjetla i došao je Bobo, a to je bio upravo on, onaj o kome sam pisala. Njegov pogled, njegov um. I to me jako ganulo, zaključuje Dubac. (V. BEGIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter