Robert Travaš novi predsjednik Hrvatske odvjetnicke komore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska odvjetnicka komora izabrala je novog predsjednika, Roberta Travaša, koji je najavio da ce buduce aktivnosti Komore biti usmjereni na ocuvanje i stalno naglašavanje neovisnosti odvjetništva, te na jacanje uloge odvjetnika i Komore u društvu.

Travaš je izjavio i da se pritom treba upoznavati javnost sa statusom odvjetništva kao Ustavom definiranom samostalnom djelatnošcu, te s radom Komore u dijelu koji se odnosi na zaštitu interesa klijenata, priopcila je Komora s današnje Izborne skupštine.

"Moramo zadržati i materijalnu neovisnost Komore koja je jamac nemogucnosti utjecaja bilo koje institucije ili državnog tijela", dodao je tom prigodom novoizabrani Komorin predsjednik.

Nakon isteka šestogodišnjeg mandata, dosadašnji predsjednik Komore Leo Andreis izrazio je uvjerenje da ce se Komora nastaviti boriti za najvecu mogucu mjeru zaštite prava i interesa gradana i stranaka te da svi u ovoj državi shvate da su gradani Hrvatske zapravo središnji interes svih koji rade u okviru pravosuda.

Na Skupštini su prihvacena godišnja izvješca predsjednika Komore, glavnog tajnika, blagajnika, te disciplinskih tijela Komore koja donose i statisticke podatke proteklog razdoblja.

Prema izvješcu glavnog tajnika, u nešto više od godinu dana u Imenik odvjetnika upisana su 262 odvjetnika, a 125 ih je brisano, pa je danas u tom imeniku 4.197 odvjetnika, 193 odvjetnicka društva i 238 zajednickih odvjetnickih ureda.

Ove godine zaprimljene su 1.023 molbe za besplatnu pravnu pomoc, od toga 258 za uzdržavanje djece. Pozitivno su riješena 622 slucaja imenovanjem odvjetnika koji besplatno zastupaju stranku, odbijeno je 320 molbi, a ostali predmeti su u fazi rješavanja.

Disciplinski sud je u zadnjih godinu dana riješio 146 predmeta, od kojih se dio odnosi na prethodne godine, a radi se na 138 predmeta.

U uvodnom dijelu Skupštine rimskom odvjetniku Corradu de Martiniju urucena je najviša nagrada hrvatskog odvjetništva, plaketa "Dr. Ivo Politeo" za osobite zasluge u unapredenju odvjetništva, u afirmaciji odvjetništva kao samostalne i neovisne službe, u razvoju kolegijalnih odnosa izmedu odvjetnika te u podizanju uloge odvjetništva u zemlji i inozemstvu.

Za predsjednika Višeg disciplinskog suda izabrana je Ljiljana Jedvaj Peterlin, za predsjednika Disciplinskog suda Ante Župic, a za Disciplinskog tužitelja Komore Alen Jakobovic. (Hina/Ilustracija znet.hr)


Podijeli: Facebook Twiter