Robert Raponja režira "Lošinjske perle"


Predstava "Lošinjske perle" s podnaslovom "Žene, cantemo che non pensemo", u režiji Roberta Raponje, bit će premijerno izvedena danas u Kazalištu Jak u Malom Lošinju. Dramaturginja predstave je Tatjana Šuput Raponja, scenu i kostime potpisuje Jasmina Pacek, koreografiju Rajko Pavlić, svjetlo Milan Ćelap, a

izbor glazbe Robert Raponja. U predstavi igraju Barbara Šurlina, Sandra Podravec Toić, Barbara Dakić, Katarina Antoninić, Tamara Bogunović, Irena Grdović, Boris Šegota, Mladen Šurlina, Gordana Šegota, Robert Radan i Martin Đapić.

- Tko su ljudi koji žele zabaviti druge? Što se krije iza uloga koje smo dobili ili odabrali baveći se poslom zabavljača i uveseljivača drugih - zanimalo me tijekom procesa rastvaranja i prilagođavanja teksta "Ženski orkestar" Jeanu Anouilha u radu s dramaturginjom Tatjanom Šuput i ansamblom predstave, kaže ususret premijeri Robert Raponja, višestruko nagrađivani redatelj i dramski pedagog iz Pule s osječkom adresom.

U tekstu "Ženski orkestar" francuskog dramskog pisca Jeana Anouilha (1910.-1987.) ženski orkestar svira u lječilištu popularne napjeve za goste koji pate od raznih uobičajenih zdravstvenih problema, koji nisu tako strašni, ali veoma zagorčavaju svakodnevnicu onih koji od njih pate.

- Jean Anouilh je u antologijskom dramskom tekstu na scenu izveo žene, koje plijene svojim šarmom i ženstvenošću te glazbenim vještinama, ali u kratkim rezovima između glazbenih točaka, otkrivaju se njihove nutarnje rijeke ponornice, njihove strasti i žudnje, otvaraju se njihove rane, ljubavni problemi i jadi. Vođen idejom da žena može živjeti kao čovjek jedino uz muškarca, autor ističe činjenicu da strast i potreba za ljubavlju toliko uznemiruje ženu, da je čini rastresenom, smiješnom i gotovo nesposobnom za život, ukoliko nije ispunjena. Istovremeno, žene su sposobne šaliti se na vlastiti račun, bivajući ponekad svjesne svojih zabluda, što je za jedan šaljivi komad kao što je ovaj, svakako produktivno. Kažem "šaljivi komad", jer "Ženskom orkestru" žanr nije jasno određen, a to daje otvorene mogućnosti za interpretaciju teksta na više načina, ističe Raponja te napominje da se on i njegova ekipa odlučili uprizoriti svojevrsnu "burlesku - šalu i pošalicu o trenutku iskrenosti izvođačica tijekom jednog nastupa."

Nakon premijere, "Lošinjske perle" u Kazalištu Jak su na programu 17., 18. i 19. studenoga. (B. ĆUSTIĆ JURAGA)


Podijeli: Facebook Twiter