Robert Perišic prvi gost Hiže od besid

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"U posljednjih se 20 godina kod nas radi o tome tko ce se upisati u srednju, tko u višu, a tko u radnicku klasu te prema tome tko ce raditi teške poslove za malu placu, bolje poslove za srednju, a tko samo doci na kraju mjeseca i uzeti pare", ustvrdio je poznati angažirani pisac i književni kriticar Robert Perišic na premijernoj književnoj veceri održanoj u ponedjeljak u novootvorenoj Kuci za pisce - Hiži od besid u Pazinu.

U razgovoru s moderatorom Davorom Šišovicem splitski pisac sa zagrebackom adresom kazao je da uvijek nastoji pisati o onom što vidi oko sebe, što se realno dogada u društvu, a o cemu se malo ili uopce ne govori. U vlastitim pricama i romanu kroz likove na autentican nacin progovara o suvremenim društvenim fenomenima, primjerice srazu urbanog i ruralnog, provincijskom kompleksu, nasilju, manipulacijama, korupciji, medijima, potrošackom društvu (za gradane istocne Europe koristi naziv hendikepirani potrošaci), snobizmu (svi su danas postali veliki strucnjaci za hranu i kuhanje), ali ponajviše ponire u proces stvaranja i funkcioniranja buržujsko-kapitalistickog društva.

"Nemojmo se zavaravati da se ti društveni procesi nas ne ticu jer tek rijetki imaju potpuni odmak od toga", kazao je Perišic, a upitan da komentira cesto iznošenu tvrdnju da bi bilo bolje da državom kao tvrtkom vladaju poduzetnici-kapitalisti, odgovorio je da zajednicom mora vladati nacelo solidarnosti, a ne biznisa i da bi oni koji tako razmišljaju trebali biti svjesni da se u tvrtki može dobiti i otkaz. Perišic se tijekom veceri pokazao i kao izvrstan interpretator vlastitih prica, koje je publika nagradila pljeskom.

Prva književna vecer u Hiži od besid održana je u organizaciji pazinske Gradske knjižnice, a ako je suditi prema jutru, prvoj književnoj veceri, dan ce u Hiži od besid biti suncan.


Podijeli: Facebook Twiter